Onderzoek naar dodelijke explosie Tarwekamp gaat langer duren

De berechting van de verdachten van de aanslag aan de Tarwekamp kan nog lang op zich laten wachten. Dat bleek maandag tijdens de tweede voorbereidende zitting bij de rechtbank in Den Haag.

Door

Bij de explosie in de wijk Mariahoeve kwamen vorig jaar december zes mensen om het leven. Een heel woonblok aan de Tarwekamp werd verwoest; vijf woningen stortten in. Het Openbaar Ministerie (OM) liet maandag weten dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) meer tijd nodig heeft voor het onderzoek naar de dodelijke explosie. De uitkomsten daarvan worden in augustus verwacht.

Op verzoek van de verdediging wordt ook de bouwkundige staat van de ingestorte woningen onderzocht. “Als er bijvoorbeeld dragende muren waren weggehaald bij verbouwingen,” zegt een van de advocaten, dan kan dat de gevolgen van de explosie hebben verergerd. Onderzoek daarnaar kan anderhalf jaar duren. De begin volgend jaar geplande inhoudelijke behandeling van de zaak ‘komt dan op losse schroeven te staan’, concludeerde de rechter.

Verdachten

De rechtszaal en twee videozalen zaten vol met slachtoffers en nabestaanden, familie van de verdachten, pers en advocaten. Ook aanwezig waren de vier verdachten. De 33-jarige Moshtag B. uit Rotterdam heeft direct na zijn aanhouding bekend opdracht te hebben gegeven voor brandstichting in de bruidswinkel van zijn ex-vriendin, uit wraak omdat ze zou zijn vreemdgegaan. Het OM gaat hem mogelijk ook vervolgen voor ‘feiten gepleegd in de persoonlijke relatie tussen de twee.’

 

Tegenover u zit geen moordenaar, maar een man die de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt
Advocaat van een van de verdachten

 

De hoofdverdachte zat apart van de drie medeverdachten uit Noord-Brabant. Twee van hen worden verdacht van uitvoering van het plan. Zij geven toe brand te hebben gesticht, maar ontkennen dat er sprake was van moord met voorbedachten rade. “Tegenover u zit geen moordenaar, maar een man die de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt,” aldus de advocaat van de jongste verdachte, destijds 23 jaar. “Hij was vooral bezig met blowen, niet met plannen.”

De vierde verdachte, die zou hebben geholpen bij de voorbereiding maar niet aanwezig was bij de aanslag zelf, vroeg opnieuw om vrijlating. Om vervolgens de officieren van justitie, aanwezige media en de hoofdverdachte uit te foeteren: “Jullie verzinnen van alles en nog wat; ik was er niet bij!” De rechter besloot dat hij blijft vastzitten, net als de andere verdachten.

Schade

In navolging van slachtoffers en nabestaanden heeft de gemeente Den Haag besloten ook aangifte te doen van de explosie, liet burgemeester Jan van Zanen eerder deze maand aan de gemeenteraad weten. Volgens zijn woordvoerder gaat het daarbij om schade aan gemeentelijke eigendommen zoals de straat, straatmeubilair en een groenperk. De stand van zaken rondom schadeclaims wordt besproken bij de volgende zitting op 21 augustus.

Standaardportret
Bekijk meer van