Onderzoek naar discriminatie in horeca voltooid: huisregels zijn onduidelijk, misstanden melden is moeilijk

De meeste horecazaken hebben geen helder deurbeleid en missen een klachtenprocedure. Dat zijn de conclusies van een mysteryguestonderzoek in opdracht van de gemeente Den Haag.

Door

Onderzoeksbureau Excap voerde in opdracht van de gemeente Den Haag een mysteryguestonderzoek uit om te achterhalen hoe het staat met discriminatie en intimidatie bij Haagse horecazaken. Volgens het onderzoek kan op basis van de resultaten niet (altijd) vastgesteld worden of de reden van deurweigering discriminatie betreft. Maar de resultaten laten zien dat er nog werk aan de winkel is.

Onduidelijk deurbeleid

Bij het onderzoek bezochten 33 duo’s die zich voordeden als gewoon uitgaanspubliek 25 horecagelegenheden in de stad. Ze beoordeelden onder meer de ontvangst door portiers en het deurbeleid. Van de veertien horecazaken die actief controleren aan de deur (bijvoorbeeld een identiteitscontrole of fouilleren), vonden vier mysteryguests dat portiers onderscheid maakten op basis van uiterlijk, huidskleur of gender. Eén duo met een donkere huidskleur werd bovendien geweigerd omdat ze volgens de portier ‘niet de juiste doelgroep’ zouden zijn. De bevindingen laten zien dat er een verschil is tussen de ervaringen van mysteryguests met een witte huidskleur en degenen met een donkere huidskleur.

Ook blijkt dat de transparantie bij veel uitgaansgelegenheden tekortschiet. Maar liefst 72 procent van de horecazaken heeft geen huisregels die zichtbaar zijn op de website of bij de ingang en 92 procent beschikt niet over een klachtenprocedure op de website. Dit maakt het voor bezoekers lastig om misstanden te melden of bezwaar te maken tegen bijvoorbeeld oneerlijke behandeling door portiers.

‘Wezenlijk probleem’

Het mysteryguestonderzoek is niet het eerste in zijn soort. De gemeente voerde eerder in 2012, 2013 en 2016 soortgelijke onderzoeken uit. In 2022 werd opnieuw een onderzoek aangekondigd, maar dat liep vertraging op door ‘uitval en wisseling van personeel’, bleek uit eerder onderzoek van deze krant.

 

Voor alle deelnemers aan het Nachtpact zijn de trainingen en het publiceren van de huisregels verplicht
woordvoerder, wethouder inclusie Mariëlle Vavier

 

Interne gemeentelijke documenten, verkregen via een beroep op de Wet open overheid, toonden aan dat de gemeente zich al langer zorgen maakte om discriminatie in de horeca. ‘Discriminatie in het uitgaansleven is een wezenlijk probleem,’ staat in een interne mail. Ook burgemeester Jan van Zanen en wethouders Saskia Bruines (D66, cultuur) en Mariëlle Vavier (GroenLinks, inclusie) erkennen het probleem in een reactie aan een burger die meerdere keren was geweigerd bij een club vanwege zijn huidskleur: ‘Helaas zijn wij op de hoogte van het feit dat er discriminatie plaatsvindt in het uitgaansleven.’

Haags Nachtpact

In een brief aan de gemeenteraad over het mysteryguestonderzoek noemt wethouder Vavier uitgaansdiscriminatie ‘onacceptabel’. Ze kondigt aan dat het mysteryguestonderzoek voortaan jaarlijks herhaald wordt. Daarnaast lanceerde de gemeente onlangs het Haags Nachtpact, een samenwerking met horecazaken om intimidatie en discriminatie in het uitgaansleven tegen te gaan.

In dit pact committeren horecagelegenheden zich aan een aantal punten. Zo moeten zij inzetten op een transparant deurbeleid met duidelijke communicatie over de huisregels. Horecagelegenheden hebben bovendien een intentieverklaring ondertekend waarbij het tegengaan van discriminatie, racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag het uitgangspunt is. Ook biedt de gemeente ‘Safer Clubbing’-trainingen aan voor personeel, waarin aandacht is voor het herkennen van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. “Voor alle deelnemers aan het Nachtpact zijn de trainingen en het publiceren van de huisregels verplicht,” garandeert de woordvoerder van wethouder Vavier.

Standaardportret
Bekijk meer van