Week van Respect op Haagse basisschool: ‘Het klaslokaal maakt het verschil’
De Respect Foundation bestaat vijftien jaar. Tijdens de Week van Respect verzorgt de organisatie gastlessen op scholen. “Praten is de manier om nader tot elkaar te komen.”
CDA-Kamerlid René Peters (46) stapt op vrijdagmiddag met ferme passen een klaslokaal op de bovenste verdieping van Basisschool Cosmicus binnen. De Week van Respect is bijna ten einde en Peters verzorgt een gastles voor de leerlingen aan de ’s-Gravenzandelaan. “Hallo allemaal,” zegt hij met Brabantse tongval tegen de leerlingen van groep 8. Zijn enorme gestalte is direct onderwerp van gesprek. “Eén meter achtennegentig,” geeft hij lachend antwoord op de vele vragen over zijn lichaamslengte. “Maar dat is bijna twee meter, wat lang!”, roept een jongetje verbaasd uit. Als iedereen zit en het eenmaal rustig is, begint de CDA’er zijn verhaal.
“Voordat ik de Tweede Kamer in ging, was ik wethouder in Oss. Daar moesten in 2015, tijdens de vluchtelingencrisis, plotseling driehonderd migranten worden opgevangen. Ik was daar verantwoordelijk voor en je kunt je misschien voorstellen dat het niet makkelijk was.”
Uiteindelijk slaagde het project in Oss. De migranten werden, ondanks weerstand van de Ossenaren, succesvol opgevangen. Peters’ boodschap is dan ook: blijven praten, dan ga je elkaar vanzelf waarderen. “Ik heb de bevolking van Oss opgeroepen mij te helpen om er een succes van te maken. Daar kwamen zeshonderd mensen op af. Volgens mij is dat hoe je elkaar moet benaderen: culturen overbruggen en samen problemen oplossen.”
Geschiedenis
Peters spreekt namens de Respect Foundation, een organisatie die in 2006 is opgericht met een duidelijke missie: bijdragen aan een respectvolle samenleving waarin jongeren zich thuis voelen. En dat begint bij de jongeren zelf. Medeoprichter is Awraham Soetendorp, van 1968 tot 2008 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. Met zijn 78 jaar neemt Soetendorp liever het zekere voor het onzekere en komt hij zo min mogelijk onder de mensen.
[Tekst gaat verder onder afbeelding.]
Daarom vertelt hij via de telefoon over zijn organisatie. “Toen wij hiermee begonnen, was Theo van Gogh was net vermoord en de samenleving veranderde merkbaar. Mensen gingen anders met elkaar om dan daarvoor, met minder eerbied voor elkaar.”
Week van Respect
Dat was voor Soetendorp reden om tot actie over te gaan: “Voor die tijd sprak ik al vaak op scholen en ik merkte dat praten de manier is om nader tot elkaar te komen. Samen met Jack van Praag, tegenwoordig met mij voorzitter, begon ik toen de Respect Foundation. Tijdens de Week van Respect, dit jaar begin november, zijn we op heel veel plekken geweest. Ik kom al mijn hele leven op scholen, en dat heeft mij iets belangrijks geleerd: het klaslokaal maakt het verschil.”
Toen wij hiermee begonnen, was Theo van Gogh was net vermoord en de samenleving veranderde merkbaar.
Inmiddels bestaat het team van de Respect Foundation uit tientallen mensen. Achter de schermen wordt de organisatie professioneel geleid en het docententeam is door de jaren heen flink uitgebreid. Gastlessen verzorgen ze door het hele land, en niet alleen in de Week van Respect.
Familie
Rabbijn Soetendorp maakte in die jaren heel wat mee. “Ik kwam er keer op keer achter dat mensen veel meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken.” De vraag die hij altijd naar een school meeneemt, is: hoe ga je zelf met respect om? “Dat is uiteindelijk de vraag waar het om draait. Want door er actief over na te denken, ben je geneigd het in praktijk te brengen.”
Een van de mooiste voorbeelden deed zich voor op een Islamitische school in Den Haag waar hij ooit een les gaf. “Ik vroeg aan de leerlingen of ze ooit eerder een Jood hadden gezien. Daarop zij iemand: ‘Ja, één keer. Met zo’n petje op, net als u.’ Ik vertelde dat ik rabbijn was en dat ik Awraham heet. ‘Kennen jullie Abraham?’ vroeg ik. Nou die kenden ze wel. ‘En die had twee zonen, misschien kennen jullie die ook, Isaak en Ismaël.’ Ismaël is de stamvader van de moslims. En een jongetje, een beetje onderuitgezakt, riep: ‘Maar dat is cool, dan we zijn familie!’ Die ervaring was zo sterk, het ontroerde me diep. De eenvoud van zo’n opmerking, een kind dat denkt in overeenkomsten in plaats van verschillen, dat is prachtig.”
Tips en tops
Aan de ’s-Gravenzandelaan is de les van Peters bijna afgelopen. Als afsluiter volgt een vast programmaonderdeel van Cosmicus: een rondje tips en tops. Dit keer is de CDA’er lijdend voorwerp. Tips voor het Kamerlid hebben de kinderen niet – een grote meneer uit de politiek adviseren over zijn presentatiestijl is misschien ook wat te veel van het goede. Tops daarentegen wel. Peters heeft volgens de kinderen een interessant verhaal verteld. “En ik vond dat u heel duidelijk hebt gepraat,” zegt een jongetje in een grijs vest met een klein stemmetje. “Meen je dat echt?”, reageert Peters zichtbaar verbaasd. “Dat is leuk om te horen, want meestal zeggen mensen dat ze me door mijn Brabantse accent nauwelijks kunnen verstaan.”
Meer informatie: www.respectfoundation.nl
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 18 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.