ROC Mondriaan helpt oud-studenten: Maatwerk op weg naar werk

ROC Mondriaan ondersteunt pas afgestudeerden die worstelen met het vinden van een baan of vervolgopleiding. Daarmee loopt de mbo-instelling vooruit op de wettelijke plicht om nazorg te bieden. “Als je aan de slag wilt, moet de basis op orde zijn.”

Door

Jada (21, echte naam bij de redactie bekend) rondde vorig jaar haar mbo-opleiding Retail af bij ROC Mondriaan. “Ik schaam me er niet voor dat ik hulp nodig had, maar van mij hoeft niet iedereen dit te weten,” legt ze uit. Het gebrek aan kinderopvang zorgde ervoor dat ze moeite had met het vinden van een geschikte en flexibele baan die te combineren is met het moederschap. “Doordat ik geen opvang had, kon ik moeilijk banen voor overdag aannemen,” vertelt Jada, die graag als tatoeëerder aan de slag wilde.

Daarom klopte ze aan bij uitstroomcoach Don Breijer, die namens ROC Mondriaan afgestudeerden helpt bij allerlei vraagstukken in hun zoektocht naar werk of een vervolgopleiding. Naar verwachting vanaf augustus volgend jaar zijn onderwijsinstellingen wettelijk verplicht dergelijke nazorg te bieden aan gediplomeerden.

 

Als je aan de slag wilt, moet de basis op orde zijn
uitstroomcoach Don Breijer

Het traject start volgens Breijer altijd met een intakegesprek. “Daarin wordt de hulpvraag besproken; het gaat echt om maatwerk. Als je aan de slag wilt, moet de basis op orde zijn, zoals kinderopvang en hulp bij schulden.” Daarna duikt de uitstroomcoach in zijn netwerk om een baan of vervolgopleiding te vinden die past bij het leven van de afgestudeerde. “Het is een baan geworden op de damesafdeling van een warenhuis,” zegt Jada, die het erg naar haar zin heeft op het werk. “Daar was ik zelf nooit opgekomen.”

Met hulp van Breijer vond ze ook nog een kinderopvang die iets langer open is, zodat ze het werk en het moederschap goed kan combineren. “Over een paar jaar, als het wat rustiger is, kan ik misschien wel een eigen tattooshop starten. Mijn kind is voor mij een heel goede motivatie om voor iets anders te kiezen op dit moment.”

 

Aansluiting

Ieder jaar behalen zo’n 4500 jongeren hun diploma bij ROC Mondriaan. De meesten van hen stromen zonder problemen door naar een baan of vervolgopleiding. “Het gaat met name om studenten van de entreeopleidingen niveau 1 en 2 die na het afstuderen onvoldoende aansluiting hebben op de arbeidsmarkt,” zegt projectleider Elles Boot van ROC Mondriaan. “Soms zijn er wat extra tools nodig om de overstap te maken van school naar een duurzame baan. Je ziet dat deze groep vaak blijft hangen in bijbaantjes, zoals vakkenvullen of pizza’s bezorgen.”

Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals financiële sores, gebrek aan kinderopvang of taalproblemen waardoor het lastig is om een sollicitatiebrief te schrijven. Afgestudeerden worden geïnformeerd over het project dat luistert naar de naam Op Weg Naar Werk.

Vorig jaar werd met 651 studenten gesproken, van wie er 102 behoefte hadden aan extra begeleiding of coaching richting een vervolgopleiding of werk. Dit jaar is met een kleine 600 jongeren gesproken, 91 van hen maken gebruik van het traject. “Als er behoefte aan is, organiseren we workshops in groepsverband, zoals sollicitatietrainingen, maar de meeste begeleiding is een-op-een,” vertelt Boot.

 

27 jaar

Vanaf september staan er zes uitstroomcoaches klaar voor afgestudeerden vanuit Jongerenpunt 070 (gemeente Den Haag), Social Solution en ROC Mondriaan zelf. “Tot een jaar na het afstuderen kan er gebruik worden gemaakt van de nieuwe dienstverlening van ROC Mondriaan,” zegt Boot. “De maximumleeftijd voor Op Weg Naar Werk is 27 jaar. Dat is een eis die wordt gesteld door de subsidieverstrekker.”

Voor de uitstroomcoaches is geen vraag te gek. “Of het nou gaat om het maken van een cv of sollicitatiebrief, kledingadvies bij sollicitaties, hulp bij huisvesting, schulden of kinderopvang: we ondervangen veel zaken die een belemmering vormen bij de zoektocht naar een baan,” legt Breijer uit.

Zo trof hij eerder een afgestudeerde die met medestudenten in een te vol huis woonde. “Uiteindelijk hebben we een rustigere plek gevonden.” Gedurende het traject worden de oud-studenten niet losgelaten. Zo is er regelmatig contact met werkgevers en kan er tussentijds ook bijgestuurd worden

De uitstroomcoach is trots op Jada. “Ze doet het hartstikke goed.” De jonge moeder heeft haar leven weer op de rit dankzij de hulp van haar voormalige school. “Ik heb nu een vaste routine en stabiliteit. En als werknemer krijg je ook korting op kleding,” lacht ze.

Standaardportret
Bekijk meer van