Megaverhuizing voltooid: ‘Nieuw gebouw voelt echt als het VCL’ (video)
Koning Willem-Alexander kent zijn oude school niet meer terug. Het VLC heeft sinds deze week een splinternieuw gebouw op de oude plek in de uitlopers van de Scheveningse duinen.
“Waar is lokaal 102?,” vraagt een leerling van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (VCL) aan rector Mathieu Arnouts. Het is nog even wennen in het gloednieuwe schoolgebouw aan de Van Stolkweg (Scheveningen) dat deze week in gebruik is genomen.
“Maar het nieuwe gebouw voelt echt als het VCL,” zegt Rozemarijn van Muiswinkel, voorzitter van de leerlingenvereniging. Het (Eerste) VCL kent een rijtje beroemde oud-leerlingen, onder wie koning Willem-Alexander en zijn broers Friso en Constantijn, Richard Krajicek, Eva Jinek en Anna Drijver.
Het nieuwe VCL, ontworpen door het Haagse atelier PRO Architekten, is niet te missen doordat het pand deels in het duin is gebouwd. Arnouts: “Dat zorgt voor een ruimtelijker gevoel, terwijl we geen vierkante meters hebben ingeleverd. Grappig detail is dat de gymzalen deels onder de grond zijn gebouwd.”
Om het strand- en duingevoel extra te benadrukken zijn de houten hekken rond de fietsenstalling precies hetzelfde als de afbakening van de duinen op het strand.
Vorige week vond de grootschalige verhuizing plaats van het tijdelijke pand, het voormalig Aloysius College (Benoordenhout, waar nu de Europese School – voortgezet onderwijs – in komt), naar de vertrouwde plek. Her en der staan nog verhuisdozen, maar verder is het weer business as usual.
We hebben 780 leerlingen, maar dat gevoel heb ik helemaal niet als ik hier loop.
De rector bekijkt de stroom leerlingen op de trap. “We hebben 780 leerlingen, maar dat gevoel heb ik helemaal niet als ik hier loop,” merkt hij op. “De eerste reacties zijn gelukkig positief. De leerlingen zijn heel blij met het licht en de ruimtes. Zij mogen ook meebepalen hoe sommige ruimtes eruit komen te zien, zoals de aula.”
Hard nodig
Het oude schoolgebouw, deels gebouwd in de jaren dertig (architect Gerard Nijhoff), was hard aan vervanging toe. “Het kon niet meer: de lokalen voldeden niet meer aan de wensen van deze tijd. Ze waren te klein en de luchtkwaliteit was ook niet goed,” legt Arnouts uit in zijn bescheiden kantoor.
“We hebben bewust gekozen voor kleine kantoren, omdat we willen dat de meeste ruimte wordt gebruikt voor het onderwijs zelf.”
De gymzalen met VCL-logo op de grond, waarvan een is uitgerust met een klimwand, is een van de blikvangers. Daarnaast is er een stilteruimte waar de leerlingen rustig kunnen werken. “Ik vind persoonlijk de glazen brug naar de monumentale villa, die deel uitmaakt van de school, erg mooi,” zegt Rozemarijn.
“Het is nog mooier geworden dan ik had verwacht, maar ik moet wel even wennen, hoor. Ik ben al een keertje verdwaald.” Ze is blij om terug te zijn op haar school, ook al is dat iets verder fietsen dan het tijdelijke onderkomen. “Dat is helemaal niet erg,” merkt de rector op. “Hoe dichterbij de leerlingen wonen, hoe vaker ze te laat komen. Dat is een feit.”
Escher-kunstwerk
Taarten en ook bloemen. Deze week is er van alles bezorgd bij de rector om het nieuwe schoolgebouw te vieren. “Voornamelijk van omwonenden. Ontzettend leuk. We hebben de buurt bewust erg bij de verbouwing betrokken. Zo gaven de bewoners aan dat zij het kunstwerk van M.C. Escher aan de gevel graag wilden behouden. Dat was ook een wens van ons.”
Het bijzondere kunstwerk getiteld ‘Pegasus’ is uniek in zijn soort.
“Dit is een van de vier 3D-kunstwerken die hij heeft gemaakt.” Eind januari, begin februari wordt het kunstwerk wederom aan de gevel bevestigd.” Daarnaast zijn de glas-in-loodramen waarop de geschiedenis van het VCL staat afgebeeld, behouden gebleven. Op een van deze ramen staan de namen van VCL’ers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.
Ik moet wel even wennen, hoor. Ik ben al een keertje verdwaald.
Alle gangen zijn verder uitgerust met zitplekken. “Dat zijn fluisterplekken waar gestudeerd kan worden,” wijst Arnouts. De theaterzaal met piano, waar net als op het station op gespeeld kan worden door leerlingen, was ook een belangrijke wens. “In de eerste en de tweede klas wordt muziekles gegeven en daarnaast bieden wij bandcoaching aan. Een mooi podium kan dan niet ontbreken.”
Minister
Toch ontbreekt er één ding in het nieuwe schoolgebouw: een snerpende bel die het einde van de lessen aankondigt. “Die mis ik absoluut niet hoor,” zegt Rozemarijn met een lach. “We hebben bewust gekozen voor een zachtere bel,” verklaart de rector. In totaal heeft de verbouwing 10,3 miljoen euro gekost. Er is plek voor nieuwe leerlingen.“850 tot 880 moet makkelijk kunnen,” volgens Arnouts.
Op 14 maart wordt het schoolgebouw officieel geopend door onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66). “In 2019 bestaan we negentig jaar. Dat vieren we onder meer met een reünie voor oud-leerlingen op 12 oktober én met een grote musicalproductie,” besluit de rector.