Haagse scholen kleuren paars uit solidariteit voor LHBT-leerlingen (foto’s)

Deze vrijdag is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop middelbare scholieren hun klasgenoten oproepen in het paars naar school te komen uit solidariteit voor de LHBT+-gemeenschap.

Door

Toen ze de open dag van het Hofstad Lyceum bezocht en een poster van Paarse Vrijdag mocht ophangen, begreep ze er nog helemaal niets van. Moest ze op deze school elke vrijdag paarse kleren aan? Die had ze toch helemaal niet?

Nu lacht Sanam Gommers (15) er hard om en weet ze beter. Paarse Vrijdag is één keer per jaar, wanneer de hele school steun aan de LHBT+-gemeenschap kan betuigen door paars te dragen. Ook worden er paarse bandjes gedragen. Verder ligt de paarse loper uitgerold en kunnen leerlingen langskomen om hun nagels te laten lakken. In Den Haag doen ongeveer twintig scholen mee aan Paarse Vrijdag.

Sanam zit in de GSA van het Hofstad Lyceum, de ‘Gender and Sexuality Alliance’. Deze groep scholieren vindt dat we allemaal gelijk zijn, ongeacht onze seksuele voorkeur. Ze worden ondersteund door belangenvereniging COC en nemen de organisatie van Paarse Vrijdag voor hun rekening.

 

Op Paarse Vrijdag deelt de Gender and Sexuality Alliance van het Hofstad Lyceum paarse bandjes uit, net als op deze school in Wageningen.

 

Maaike Krens (13) is net als veel leden van de GSA ‘gewoon hetero’, maar wil dat iedereen zichzelf kan zijn op school. Sharona Ramkhelawan (16) wil dat niemand meer bang is en Anish Jaggoe (17) hoopt dat er niemand wordt buitengesloten.

Burgerschap

Het is vrijdagmiddag, een week voor Paarse Vrijdag, als een deel van de GSA van deze school bij elkaar komt in het lokaal van Flemming van der Graaf, docent maatschappijleer en begeleider van de GSA. Hij haalt chocolademelk voor de leerlingen en er liggen koekjes op tafel.

“We willen als school meer leren dan de stof alleen. We zetten ons in voor de wereld en willen dat leerlingen in aanraking komen met burgerschap,” vertelt hij even later over het belang van de GSA. “Dit is een laagdrempelig manier om erover te praten.” Hij merkt dat de invloed van thuis heel sterk is in deze leeftijdsgroep, zeker op een multiculturele school als het Hofstad Lyceum. “We willen ze nu al dingen meegeven, zodat ze later beseffen dat het bespreekbaar is.”

Zelf zat Van der Graaf ooit ook op het Hofstad Lyceum en dat was ook de periode waarin hij zelf met de buitenwereld deelde dat hij op mannen valt. “Nu heb je al veel meer mogelijkheden om erover te praten,” zegt hij. Hij kreeg vreemde vragen, over hoe je met jongens moest flirten.

“Nou, hetzelfde natuurlijk. Veel mensen hadden echt nog geen idee,” lacht hij. “Het werd pas een onderwerp omdat ík er zo open over was.” Nu is dat al anders. Sanam beschilderde vorig jaar op Paarse Vrijdag een wit T-shirt met de tekst ‘Ik ben bi’. Het was haar coming-out op school. “Iedereen was positief. Het helpt dat je school er oké mee is als je nog in de kast zit.”

 

We willen de leerlingen nu al dingen meegeven, zodat ze later beseffen dat het bespreekbaar is.
Flemming van der Graaf (docent maatschappijleer Hofstad Lyceum)

Wethouder juicht Paarse Vrijdag toe

Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, emancipatie) juicht het initiatief toe. “Het mooie is dat Paarse Vrijdag afkomstig is van de leerlingen zelf en door hen wordt georganiseerd. Ze laten hiermee zien dat ze solidair zijn, een veilige sfeer creëren en opkomen voor elkaar. Positieve aandacht voor genderdiversiteit en seksuele geaardheid is belangrijk,” aldus de wethouder, die ook aangeeft dat om die reden Pride Den Haag groter wordt dan voorgaande jaren.

De wethouder gaat dit jaar bovendien langs bij scholen om te horen wat er speelt en waarbij de gemeente kan helpen. Van der Graaf weet wel wat er op het verlanglijstje staat. “Het zou heel fijn zijn als de gemeente kan bijspringen in het zichtbaar maken van de GSA.” Daarbij denken de leerlingen aan kaftpapier, stickers of fietsverlichting. Het COC heeft maar een beperkt budget, aldus Van der Graaf. “Paarse Vrijdag is een goed moment, maar het zou mooi zijn als leerlingen de boodschap ook daarna nog meenemen,” aldus de docent.

 

Op Paarse Vrijdag deelt de Gender and Sexuality Alliance van het Hofstad Lyceum paarse bandjes uit, net als op deze school in Wageningen. | Foto: PR

 

Standaardportret
Bekijk meer van