Omwonenden willen minder sociale huur in Haga-complex
Volgens bewonersorganisaties worden er te weinig seniorenwoningen gebouwd in het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis. Daarom moet wat hen betreft het percentage sociale huurwoningen omlaag.
In eerste instantie waren de bewoners van de Vogelwijk blij dat het Haga-complex aan de Sportlaan over vijf jaar wordt getransformeerd tot een groot woongebouw. Het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis stond al jaren leeg en veel 65-plussers in de wijk zouden graag verhuizen naar een kleinere woning in de buurt, met achterlating van hun grote huizen voor jongere kopers. Maar de Bewonersorganisatie Bomenbuurt en Wijkvereniging De Vogelwijk zijn toch ontevreden over de plannen, omdat de helft van de te realiseren woningen in het oude ziekenhuis bestemd is voor sociale huur. Daardoor blijft er minder ruimte over voor seniorenwoningen. En er is in het participatieplan van het bouwproject op dit punt geen ruimte voor discussie: ‘Welke uitgangspunten stellen we vast voor de invulling van de 50 procent niet-sociale huur binnen het woonprogramma?’, luidt de hamvraag.
Maria Angenent, voorzitter van de Bewonersorganisatie Bomenbuurt, deelde haar zorgen donderdag tijdens het raadsdebat. Zij zet vraagtekens bij de bouw van de sociale huurwoningen. Volgens haar is de Bomenbuurt een ‘koopwijk’, waarbij er beter geïnvesteerd kan worden in betaalbare koopwoningen voor starters. Angenent krijgt bijval van Lodewijk De Haes, voorzitter van Wijkvereniging De Vogelwijk. Hij gaat zelfs een stapje verder en wil dat jonge buurtbewoners die in de wijk zijn opgegroeid voorrang krijgen bij het kopen van een huis.
Businesscase
Het is VVD-raadslid Rutger de Ridder ‘een doorn in het oog’ dat er niet over alles in het bouwplan kan worden meegedacht door omwonenden. Hij diende een motie in die het college van B en W oproept daar wel ruimte voor te bieden. De Ridder keert zich al langer tegen het streven naar 50 procent sociale huur bij nieuwbouwprojecten en ziet dat aan de Sportlaan liever ook niet ‘in beton gegoten’. Volgens de liberaal moet het stadsbestuur niet aan de percentages vasthouden als dat bijvoorbeeld de businesscase in gevaar brengt of het, zoals in dit geval, om ouderen- en starterswoningen gaat.
Het percentage sociale huurwoningen kan alleen omlaag als we de businesscase niet rond kunnen krijgen
D66-raadslid Peter Mekers reageert verbaasd op de motie, omdat er onlangs een woonvisie is aangenomen waarin is vastgesteld dat het stadsbestuur streeft naar 50 procent sociale huur in meerdere wijken. Hij ziet er de meerwaarde niet van in.
Kavish Partiman, fractievoorzitter van de coalitiepartij CDA, staat achter de motie, maar wil wel voorkomen dat de schijn wordt gecreëerd dat bewoners door fanatieke participatie het percentage sociale huurwoningen omlaag kunnen krijgen. “Dat kan alleen omlaag als we door onverhoopte omstandigheden bijvoorbeeld de businesscase niet rond kunnen krijgen.”
Afgerond traject
Het valt wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) op dat de motie ertoe oproept om over alles te kunnen participeren, terwijl alleen het percentage sociale huurwoningen wordt benoemd als onderwerp. “Er zijn al meer dingen waarover niet meer geparticipeerd kan worden,” zegt Van Asten. “Die blijven onbesproken.” Ook benadrukt hij dat de eerste fase van het traject al is afgerond. “Nu is de werkgroep aan bod. Bewoners zijn vrij om onderwerpen toe te voegen die zij willen bespreken. Als zij de ‘50 procent’ willen bespreken, is het aan hen.”
We hebben sociale woningbouw omdat mensen simpelweg een huis nodig hebben
De wethouder loopt enigszins vast op de tweede stelling van de motie van de VVD: ‘Bij de invulling van het woonprogramma nadrukkelijk meenemen hoe de sociale huur kan bijdragen aan wat de buurt nodig heeft.’ Van Asten: “We hebben sociale woningbouw omdat mensen simpelweg een huis nodig hebben én wij hebben een opgave voor ouderen- en jongerenzorg.”
Uiteindelijk is de motie nipt verworpen. Coalitiepartij CDA stemde voor, maar de oppositiepartijen SP en Haagse Stadspartij waren tegen.