Nog meer werk aan Binnenhof in toekomst

Na de grote renovatie van het Binnenhof volgt nóg een fase: die van de renovatie en restauratie van de Ridderzaal, de Grafelijke Zalen en de kelders.

Door

Dat heeft minister Mona Keijzer (BBB, binnenlandse zaken) maandag gezegd bij een bezoek aan het Binnenhof. “Deze gebouwen moeten ook worden gerestaureerd. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) moet nog in kaart brengen wat dat gaat kosten,” aldus Keijzer. Eerdere ramingen van de restauratie van de oudste delen van het Binnenhof, die vooral een ceremoniële functie hebben, kwamen uit op zo’n 150 miljoen euro.

Voorlopig wordt doorgewerkt aan het bestaande project, dat ‘op zijn vroegst’ eind 2028 klaar is, volgens het RVB. De kosten daarvan worden nu geraamd op minimaal twee miljard euro, ‘met een uitloop’, zei Keijzer. De laatste opvallende ingreep is de demping van het deel van de Hofvijver, dat nu als bouwplaats dienstdoet.

 

Het Binnenhof had al vroeg koninklijke en zelfs keizerlijke allure
Hein Hundertmark, bouwhistoricus

Keijzer bezocht het Binnenhof samen met minister Eppo Bruins (NSC, OCW) Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en wethouder Saskia Bruines (D66, binnenstad). Aanleiding was een persconferentie over resultaten van opgravingen in de buurt van de Stadhouderspoort aan het Buitenhof.

Koninklijke allure

De bouwhistorici en archeologen legden maandag nogmaals uit hoe bijzonder het Binnenhof is. Volgens bouwhistoricus Hein Hundertmark kan de geschiedenis van het Binnenhof worden ‘herschreven’ op grond van de resultaten van de opgravingen. “Er blijkt nu dat er in de vroegste fase veel meer bebouwing is geweest dan werd aangenomen,” vertelde hij. “Het Binnenhof was niet zomaar een grafelijk hof, maar het had al vroeg koninklijke en zelfs keizerlijke allure.”

Archeologen van de gemeente Den Haag groeven onlangs de fundamenten (kelders en beerputten) op van een dienstgebouw aan de zijde van het Buitenhof. De zware bakstenen wijzen erop dat dit gebouw er rond 1250 al stond. Dat er in de fundamenten een zilveren muntje met de beeltenis van Floris V werd gevonden ondersteunt die bevinding.

Hofkapel en Ridderzaal

Koninklijk en zelfs keizerlijk werd het Binnenhof door de verkiezing van graaf Willem II tot ‘roomskoning’ ofwel keizerkandidaat. Zijn zoon Floris V liet in 1280 de Hofkapel bouwen, verving rond 1295 de poort aan de zijde van het Buitenhof en gaf opdracht voor de bouw van een grote zaal, de huidige Ridderzaal. Willem II had al besloten het oer-Binnenhof van zijn vader Floris IV, ontstaan rond 1230, uit de te bouwen tot een paleis. Hij kreeg daar de kans niet toe omdat hij in 1256 sneuvelde tegen de West-Friezen. Voor de bouw van de Ridderzaal werd een oudere vleugel van het hofgebouw gesloopt, maar de kelder daarvan werd gehandhaafd. Zo komt het dat het oudste deel van het Binnenhof zich onder de wat minder oude Ridderzaal bevindt.

Een deel van de vondsten die de archeologen hebben gedaan, zoals glaswerk en schedeltje van een reiger, wordt vanaf woensdag 9 april getoond in het Informatiecentrum Binnenhofrenovatie (Plaats 22).

De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.

Standaardportret
Bekijk meer van