Nieuwe fase in strijd om Prins Hendrikplein: ‘Het is nu erop of eronder’
Mogen de groenteboer, de notenboer en de kaasboer tijdens de donderdagmarkt nou wel of niet parkeren op het Prins Hendrikplein? Er is al jaren gesteggel over. De buurt wil nu duidelijkheid van de gemeente, maar krijgt die voorlopig niet.
Een ambitieuze marktmeester, goedlopende kramen, een tekort aan parkeerplaatsen en een ondernemersvereniging en een bewonersorganisatie die met elkaar botsen. De markt op het Prins Hendrikplein houdt de gemoederen in het Zeeheldenkwartier al jaren bezig. De betrokken partijen hebben moeite met elkaar, maar vooral met de gemeente. Zij roepen de verantwoordelijk wethouder Nur Icar (Denk, MKB-economie) op om ‘nu eindelijk eens’ voor een oplossing te zorgen. Hij zou deze week een bezoek brengen aan de markt, maar dit bleek bij nader inzien toch niet in zijn agenda te passen. Dit najaar staat een nieuwe bijeenkomst gepland, laat de wethouder weten.
Speciaalzaken
Een handvol kramen staat er elke donderdag op het plein, waaronder die van de biologische kaasboer Willem Quaak. “Ik ben erbij vanaf de start, meer dan tien jaar geleden,” vertelt hij vanachter de grote kaaswielen in zijn verrijdbare winkel. “In het begin was het sappelen, maar door corona zijn we herontdekt. Mensen willen speciaalzaken, dus nu draait het.”
Foutparkeren op het plein mocht bij uitzondering, tijdelijk tot een nieuwe locatie voor het stallen van de voertuigen was gevonden
Wat niet lekker loopt, is het contact met de gemeente. Een klein half jaar geleden kregen de marktkooplui te horen dat ze hun bussen met voorraad niet meer bij hun kraam mogen parkeren. Vroeger konden ze terecht op het parkeerdek van de Albert Heijn XL in de Elandstraat, maar na een verbouwing was dat niet meer mogelijk. Sindsdien staan de bussen achter de kramen. Dat is jarenlang gedoogd, maar nu wil de gemeente dat ze in de wijk geparkeerd worden.
“Foutparkeren op het plein mocht bij uitzondering, tijdelijk tot een nieuwe locatie voor het stallen van de voertuigen was gevonden,” laat de gemeente weten. “Die alternatieve locatie is gevonden: in de directe omgeving en op het begin van de Groot Hertoginnelaan kunnen de ondernemers met een tegen gereduceerde prijs te verkrijgen marktparkeervergunning hun voertuig tijdens markttijden stallen. Voor voertuigen die noodzakelijk zijn op de markt, bijvoorbeeld voor koeling van voorraad, kan in overleg altijd naar een oplossing gezocht worden.”
De koelwagen van de visboer mag waarschijnlijk blijven. De kaasboer vreest zijn bedrijfswagen wel te moeten verplaatsen. “Maar waarnaartoe dan? Mijn vrachtwagen mag nergens staan omdat hij te groot is.” Andere kraamhouders voorzien ellenlang rondjes rijden op zoek naar een parkeerplek in de buurt. “Het extra op- en afrijden van het plein is bovendien levensgevaarlijk,” vindt een van hen, “met alle kinderen die hier spelen bij mooi weer.”
Ieder jaar weer hetzelfde gezeik
Probleem
De discussie speelt al sinds 2019. “Ieder jaar weer hetzelfde gezeik,” volgens kaasboer Quaak. “Maar ik heb het idee dat het nu erop of eronder is. De gemeente zegt: zoek het maar uit. Maar als ik mijn wagen nergens kwijt kan, dan houdt het op. En waarom? Het gaat al jaren goed zo, er is helemaal geen probleem!”
Dat vindt ook buurtbewoner Bettie van Alkemade. Zij doet wekelijks boodschappen op het Prins Hendrikplein. “Ik koop graag goed spul: biologisch en met weinig verpakkingen. En ik tref mijn buren hier, het is een ontmoetingsplek. De bussen bij de kramen zijn zogenaamd geen gezicht, maar hoe erg is het om daar één keer per week tegen aan te kijken?” Zij denkt wel te weten wie er een probleem van maakt. “Er is een slimme ondernemer die steeds meer plek op het plein inpikt met zijn terrassen.”
Deze loopgravenoorlog is nu al jaren aan de gang. Ik lijd eronder
Ook de marktkooplui wijzen naar Patrick van Aller, eigenaar van Gastropub Van Kinsbergen en bistro L’Amour Toujours aan het plein. “Zijn doel is dat de markt verdwijnt en het hele plein één groot terras wordt,” vermoeden ze. Onterecht, volgens de horecaman zelf. “Ik ben fan van de markt. We faciliteren de mensen die er staan: ze pissen en poepen in mijn zaak, krijgen gratis koffie en hun klanten eten hun visje op bij mij op het terras. Dat is helemaal goed, leuk zelfs! De busjes op donderdag op het plein zijn wat mij betreft een non-issue.” Hij zegt ‘stapelgek’ te worden van de verdachtmakingen tegen hem. “Deze loopgravenoorlog is nu al jaren aan de gang. Ik lijd eronder. Mensen willen niet meer bij mij eten, omdat ik tegen de markt zou zijn. Maar het is gewoon niet waar!”
Rommelig
Er wordt door de leden verschillend over gedacht, maar de lokale ondernemersvereniging BIZ wil liever niet dat de bussen van de markt op het plein worden geparkeerd, laat voorzitter Jeroen van Loon weten. “Het is best een rommelig gezicht, tegen de regels en niet eerlijk tegenover andere ondernemers. Maar wij hebben dit niet aangekaart.” Van Loon denkt dat de gemeente in actie is gekomen na plannen van de nieuwe marktmeester om de markt uit te breiden. “Hij is heel ambitieus en wil er twee tot zes kramen bij. Dan moet de cirkel waarin die staan groter worden en is er geen plaats meer voor de bussen.”
“Voor de markt is er een maximum aantal standplaatsen,” reageert de gemeente. “Die zijn momenteel nog niet allemaal uitgegeven. Er is dus nog ruimte op het terrein voor nieuwe marktondernemers. Ondanks dat er op dit moment geen aanbod is van nieuwe ondernemers, dient door vergunninghouders de ruimte ingenomen te worden zoals vastgelegd in de vergunning. Juist op een kleine markt is het van belang dat de beperkte ruimte zo veel mogelijk beschikbaar is voor de verkoopplaatsen van de ondernemers, in plaats van voor de geparkeerde voertuigen.”
De gemeente zegt geen klachten te hebben ontvangen van omwonenden of lokale ondernemers. “Wethouder Icar is uiteraard bereid te kijken naar een werkbare oplossing voor alle ondernemers en omwonenden, maar in dit geval is het moeilijk om iedereen tevreden te kunnen stellen,” laat zijn woordvoerder weten. Totdat afspraken zijn gemaakt met de kraamhouders zal niet worden opgetreden tegen het foutparkeren, is de toezegging.