Nieuw wijkje aan Oude Haagweg verandert de entree van Loosduinen

Een deel van Loosduinen wordt vernieuwd. Aan de Oude Haagweg wordt een nieuwe woonwijk gebouwd met bijna 350 huizen.

Door

De entree van Loosduinen gaat er binnen een paar jaar heel anders uitzien. De bedrijfsgebouwen aan de Oude Haagweg, tussen de Van der Goeslaan en de kerk van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, maken plaats voor het wijkje ‘De Burgemeester’ met 348 woningen in verschillende prijscategorieën. Een aantal bedrijven, waaronder John van Zweden Wonen, keert terug in de ‘plint’ van de nieuwbouw. De Ontwikkelcombinatie Oude Haagweg, corporatie Haag Wonen en de Architektenkombinatie hebben na jaren van overleg een afgerond plan; de gemeente begint binnenkort met het opstellen van het ‘planuitwerkingskader’, de eerste stap op weg naar een vergunning.

De plek aan de Oude Haagweg waar een groot nieuwbouwproject komt te staan. | Foto: DHC/Steffie Galetta

Volgens architect Dennis Hofman is De Burgmeester ‘goed nieuws’ voor woningzoekenden in het betaalbare segment. “Het plan voorziet in de dringende behoefte aan betaalbare werk- en woongelegenheid in de stad. Naast bedrijfsruimte komt er een divers aanbod aan duurzame en betaalbare koop- en huurwoningen, waarvan 34 procent in het sociale segment. Starters, senioren, ondernemers en gezinnen kunnen straks allemaal terecht in de gemoderniseerde wijk.” Direct aan de Oude Haagweg komen blokken appartementen te liggen; verderop in de wijk verrijzen straten met eengezinswoningen.

 

We zijn er trots op dat we straks op deze bijzondere plek 120 nieuwe sociale huurwoningen kunnen aanbieden
Mohamed Baba, Haag Wonen

 

Woningcorporatie Haag Wonen is nauw betrokken bij het project. “De aandacht voor betaalbaarheid maakt dit project uniek,” zegt bestuursvoorzitter Mohamed Baba. “Een goede mix in het woningaanbod is van belang om te werken aan mooie en sterke buurten. De Burgemeester laat zien dat dat kan. We zijn er trots op dat we straks op deze bijzondere plek 120 nieuwe sociale huurwoningen kunnen aanbieden.”

Commissie Loosduinen

Kay van Zweden van de interieur- en behangwinkel Van Zweden Wonen is positief over de nieuwe ontwikkelingen.  “Toen ik de plannen zag, was ik om. De buurtbewoners en wij als lokale ondernemers zijn blij met deze vernieuwing, want Loosduinen is een bijzonder stukje stad, dat meer verdient,” zegt hij.

Impressie van de nieuwbouw. (Architektenkombinatie)

Ook de Commissie Loosduinen die de gemeente adviseert is positief over het plan. “Wie in Loosduinen woont of werkt, kent de drukte op de Burgemeester van der Veldestraat en de Burgemeester Hovylaan ter hoogte van de Oude Haagweg. Naast het doorgaande tram- en autoverkeer staan er bij de loodsen vaak vrachtwagens en bestelbusjes te laden en lossen. Het project De Burgemeester brengt daar verandering in,” verwacht Pjer Wijsman, voorzitter van de commissie.

De bouwwerkzaamheden zouden begin volgend jaar moeten aanvangen. De Burgemeester zou in 2027 klaar kunnen zijn.

Standaardportret
Bekijk meer van