Nieuw plein bij Koninklijke Bibliotheek

De omgeving van het Centraal Station verandert ingrijpend de komende jaren. Meer ruimte en meer groen zijn de sleutelwoorden.

Door

Dat blijkt uit de ‘Ontwikkelvisie Den Haag Centraal’ die de gemeente eind vorige week heeft gepresenteerd. “We willen dat ook de omgeving van het station voor mensen écht aanvoelt als een leefbaar gebied. Een plek waar je graag rondwandelt, woont en werkt; een plek die de hele dag door leeft,” zegt wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling).

Een van de meest opvallende ingrepen is de herontwikkeling van het dichtbebouwde gebied tussen het Centraal Station en de Utrechtsebaan. De gemeente kondigt in zijn plannen de sloop aan van een deel van het complex van de Koninklijke Bibliotheek (KB). Het gaat om de vleugel waarin nu nog het Literatuurmuseum is gehuisvest. Daardoor ontstaat hier ruimte voor een plein. Dat wordt onderdeel van de ‘Haagse Loper’ een looproute die de Turmarkt via CS moet verbinden met het Bezuidenhout. De ooit overwogen sloop van het oude complex van Buitenlandse Zaken, nu tijdelijk de zetel van de Tweede Kamer, gaat niet door. Het rijk wil het pand ook na de terugverhuizing van de Kamer blijven gebruiken.

Officieel is er over de toekomst van het KB-complex nog geen beluit genomen. Maar het ziet er nu naar uit dat het verouderde kerngebouw ingrijpend wordt gerenoveerd en dat de publieksfunctie van de bibliotheek dus op deze plek blijft. Ook komt er een smalle straat tussen de KB en het Nationaal Archief. Het boekenmagazijn van de KB verhuist rond 2028 naar nieuwbouw in de Harnaschpolder bij Delft.

Verbinding Rivierenbuurt

De plannen omvatten de complete omgeving van CS. Zo wordt het Prins Bernhardviaduct opnieuw verkleind waardoor er minder auto’s richting binnenstad zullen rijden. Rijkskantoor de Terminal, dat er gedeeltelijk bovenop staat, verdwijnt. Uiteindelijk wordt de hele zone Schedeldoekshaven/Ammunitiehaven opnieuw bebouwd en ingericht. “Zo willen we de Rivierenbuurt beter met de stad verbinden,” aldus Van Asten.

Idee: van het busplatform op CS een parkje maken. Beeld: Gemeente Den Haag  

De plannen bevatten ook enig wensdenken. Het liefst zou de gemeente het busplatform van CS veranderen in een parkje (‘Groene Kamer’). De eerste plaatjes zijn al gemaakt. Dat het platform een paar jaar geleden voor een omstreden 26,5 miljoen euro compleet is vernieuwd, wuift Van Asten weg. “De bussen kunnen ook ergens anders staan. De HTM heeft ook aangegeven dat ze niet per se vastzitten aan het platform.” Toch lijkt de kans dat dit groene extraatje er komt klein. Er is vooralsnog geen alternatieve locatie beschikbaar waar acht buslijnen van HTM en streekvervoer kunnen aankomen en vertrekken.

Behalve de nieuwe pleinen en vergroende wegen bevatten de plannen toch ook weer veel nieuwbouw. Er wordt ruimte gereserveerd voor 2.250-2.500 woningen, 130.000 vierkante meter kantoren en 21.140 vierkante meter maatschappelijke voorzieningen, zoals huisartsen, apotheken, wijkcentra, onderwijsvoorzieningen en culturele functies.

Veiliger en prettiger

De plannen sluiten volgens Van Asten aan bij ontwikkelingen die al gaande zijn. “Het Anna van Buerenplein is veiliger en prettiger gemaakt door het plaatsen van betere verlichting, meer groen en zitbanken. Op het Koningin Julianaplein wordt gebouwd aan de nieuwe, groene stadsentree van Den Haag en langs de A12 staan sinds 2022 de woontorens The Roofs. Ook de Koekamp heeft een flinke opknapbeurt gehad en de aanlegsteiger voor bootjes in de Paxhaven ligt klaar voor gebruik,” zegt hij. Over de voortgang van het project Bellevue, twee hoge woontorens aan de Bezuidenhoutseweg, kan hij geen mededelingen doen. Na veel politiek geharrewar en concessies aan de ontwikkelaars, corporatie Staedion en belegger Patrizia, is het stil geworden rond het omstreden project.

De Ontwikkelvisie Den Haag Centraal maakt deel uit van het grote project Central Innovation District (CID). Dat behelst grootschalige nieuwbouw van kantoren en woningen rond de stations CS, Hollands Spoor en Laan van NOI. Dit jaar verschijnt ook het ‘Beeldkwaliteitsplan Den Haag Centraal’ waarin onder meer staat welke uitstraling van de architectuur en de openbare ruimte in het gebied wordt beoogd.

Standaardportret
Bekijk meer van