Woonwagenbewoner maakte plan voor kamp dat hij verlaat
Henk Coret verlaat binnenkort het woonwagenkamp aan de Energiestraat. Maar de plek gaat hem aan het hart, dus maakte hij een toekomstplan voor ‘zijn’ straat met daarin een hoofdrol voor het mkb.
“Het zou mooi zijn als ik over vijftien jaar hier langsrijd en zie dat er bedrijfsruimte is gerealiseerd voor het mkb,” zegt woonwagenbewoner Henk Coret. Eind dit jaar verhuist hij van het woonwagenkamp aan de Energiestraat naar de Henri Faasdreef, maar niet zonder een gedetailleerd en door experts ingetekend plan achter te laten voor de plek waar hij ruim dertig jaar woonde.
In de straat is ruimte voor 22 geschakelde bedrijfsunits als de bewoners van de tien woonwagens zijn vertrokken naar hun nieuwe plek. De bedrijfsunits worden voorzien van een groen dak, en aan de kant van de Groenteweg is een schuin dak ingetekend zodat er geen zon verloren gaat in de aangrenzende tuinen. “Er is een groot tekort aan bedrijfsruimte voor het mkb. Dit zijn ideale werkruimtes of kleine winkels voor glaszetters, timmermannen of meubelmakers”, vertelt de veertiger, die zelf een glazenwassersbedrijf runt.
Leefbaarheid
Al jaren bepleit de woonwagenbewoner de verhuizing van het kamp aan de Energiestraat. De woonwagens, die hier midden op een bedrijventerrein staan, passen er niet meer. “Het is niet meer te doen om te wonen op een industrieterrein waar vaak hard wordt gereden en duizenden bezoekers afkomen op zalencentrum Opera en de as-Soennah-moskee,” legt Coret uit. “Mijn kind kan hier gewoon niet langer veilig buitenspelen.”
Prachtig dat een bewoner van het kamp de kartrekker is
Ook het stadsbestuur ging mee in de wens van de bewoners, omdat de locatie uit leefbaarheids- en veiligheidsoogpunt niet langer geschikt is voor bewoning. Aan de Henri Faasdreef in Leidschenveen wordt meer ruimte gecreëerd voor woonwagens. De bewoners van de Energiestraat verhuizen naar deze locatie.
Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag is enthousiast over het plan van Coret. “Prachtig dat een bewoner van het kamp de kartrekker is,” zegt Sluijs. “Hij heeft hier jarenlang met plezier gewoond, maar wil ook naar de toekomst kijken van dit gebied.” Sluijs denkt dat er sprake is van een win-winsituatie. “Er ligt een kant-en-klaar plan, iets dat de gemeente weer veel geld scheelt. Hulde voor mensen als Henk.” Namens zijn partij stelt Sluijs schriftelijke vragen aan het college. Hij wil dat de gemeente aan de slag gaat met het plan van Coret.
Ik wil niet dat de buurt verpaupert na ons vertrek
“Daarnaast willen wij graag dat het stadsbestuur zich duidelijk uitspreekt over de toekomst van dit terrein, dat hier echt kleinschalige bedrijfsruimte gaat komen waar de stad zo’n behoefte aan heeft. Er ligt wel een visie voor dit gebied, maar er zijn nog geen concrete plannen. Helaas zien we te vaak dat visies jarenlang stof lopen te happen op het stadhuis. Daarom is juist nu het moment om een piketpaaltje te slaan voor de toekomst van de Energiestraat.”
Voor Coret was dat de reden om zelf aan de tekentafel te gaan zitten. “Anders belandt deze visie misschien in een lade.”
Nieuwe start
De woonwagenbewoner vindt het mooi om iets terug te geven aan de stad. “Ik wil dat de buurt niet verpaupert na ons vertrek, maar dat er iets moois voor terugkomt. Het zou geweldig zijn als ik dat later aan mijn dochter kan laten zien.” De Energiestraat gaat hem aan het hart. “Ik ben een echte Schilderswijker en heb hier lief en leed meegemaakt. Het zal zeker even wennen zijn in Leidschenveen als je een volksbuurt bent gewend, maar toch geeft het vertrek mij ook wel rust. Ik kijk uit naar een nieuwe start.”
Bewoners krijgen van de gemeente een uitnodiging voor een informatieavond over de Henri Faasdreef. De komende maanden wordt het terrein klaargemaakt voor de plaatsing van woonwagens.
De redactie biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haagse verhalen? Neem een (proef)abonnement op weekkrant Den Haag Centraal. Elke donderdag in de bus. De krant is ook verkrijgbaar bij onze verkooppunten.