NAVO-top in 2025 vergt uiterste van Den Haag
De NAVO-top volgend jaar in Den Haag wordt een gigantische logistieke operatie die de stad op zijn kop zal zetten.
Minister Hanke Bruins Slot van buitenlandse zaken maakte vrijdagmiddag op haar ministerie aan de Rijnstraat samen met burgemeester Jan van Zanen bekend dat het kabinet Den Haag heeft uitgekozen als gaststad. Ook Amsterdam was in de race. Eerder zijn ook Rotterdam en Maastricht genoemd. Maar Den Haag bleek met zijn internationale ervaring en de vlekkeloos verlopen Nuclear Security Summit (NSS) in 2014 de sterkste kandidaat.
De top wordt gehouden 24 tot en met 26 juni 2025 in het World Forum. Het is voor het eerst dat Nederland als gastland optreedt voor deze conferentie. Bruins Slot: “Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. In deze turbulente tijden, waarin Rusland een grootschalige oorlog op het Europees continent is begonnen, is de NAVO essentieel voor onze veiligheid, vrijheid en waarden. Door de NAVO-top te organiseren, kan Nederland zijn positie als betrouwbare bondgenoot verder versterken.”
Tienduizend militairen
Kajsa Ollongren, minister van defensie, voegde daaraan via een eigen verklaring toe dat de NAVO ‘belangrijker is dan ooit’. ‘De situatie in de wereld toont aan dat we als NAVO-landen schouder aan schouder moeten staan en solidair moeten zijn. Deze top onderstreept het belang van deze samenwerking.” Voor de beveiliging worden ongeveer tienduizend militairen en andere defensiemedewerkers ingezet. De kosten voor Nederland worden geraamd op 95 miljoen euro.
Burgemeester Jan van Zanen zei verheugd te zijn met de komst van de top. “Dit is een grote verantwoordelijkheid en vooral een enorme eer, waar we als stad en inwoners trots op mogen zijn. Den Haag is als internationale stad van vrede en recht de gaststad bij uitstek voor deze topconferentie.” Van Zanen noemde de stad ‘neutraal terrein’ voor vredesbesprekingen en bemiddelingen in conflicten over de hele wereld. “Wij huisvesten hoven en tribunalen, maar ook organisaties als Europol en Eurojust. We zijn NAVO-stad sinds 1954. Het communicatie- en informatie agency van de NAVO geeft hier werk aan 1.100 mensen.”
Den Haag is als internationale stad van vrede en recht de gaststad bij uitstek voor deze topconferentie
De NAVO-top is een gigantische logistieke operatie die mede door de veiligheidseisen zeer gecompliceerd is. Van 45 landen worden de staatshoofden/regeringsleiders, de ministers van buitenlandse zaken en de ministers van defensie verwacht, plus ongeveer zesduizend delegatieleden en tweeduizend journalisten. In totaal zullen er ongeveer 8.500 mensen aanwezig zijn. Bruins Slot en Van Zanen onderstreepten vrijdag dat van alle betrokken organisaties en diensten ‘extra inzet en flexibiliteit’ nodig zal zijn. Dat geldt ook voor de inwoners van de stad.
Qua schaal lijkt de conferentie op de Nuclear Security Summit. Toen kwamen zelfs 58 regeringsleiders naar Den Haag. Ook toen was het World Forum de plaats van handeling. Daarom werden delen van het Statenkwartier en Zorgvliet hermetisch afgegrendeld.
Van Zanen ging in op de hinder die de conferentie met zich mee zal brengen en kondigde aan dat de Internationale Zone zal worden afgegrendeld. “Via de stadsdelen, bewonersorganisaties en bewonersbijeenkomsten delen we zo vroeg mogelijk maatregelen op het vlak van bereikbaarheid en veiligheid. We houden de lijnen met betrokken wijken kort om overlast waar mogelijk te vermijden of te verminderen.”
Den Haag kent een lange geschiedenis als locatie voor internationale conferenties. Dat begon in 1899 met de Eerste Haagse Vredesconferentie, die werd gevolgd door een tweede. Daaruit vloeide de stichting van het Vredespaleis voort. Later volgenden andere internationale organisaties, zoals die tegen de verspreiding van chemische wapens (OPCW) en het Internationaal Strafhof (ICC).
Public Forum
Tegelijk met de top is er het NATO Public Forum, een meerdaagse publieksconferentie op het terrein van de top. Hier is ruimte voor sessies en debatten met ongeveer vijfhonderd jongeren, politici, journalisten, opiniemakers, academici en deskundigen. Zij gaan in gesprek over onderwerpen die worden besproken op de top in het King Willem-Alexander Theater, zoals de PWA-zaal tegenwoordig wordt genoemd.
‘Keiharde euro’s’
De eerste in de gemeenteraad zijn positief. Richard de Mos van Hart voor Den Haag zegt in een persverklaring dat hij blij is met de ‘wereldwijde uitstraling en de keiharde euro’s in Haagse kassa’s’. De Mos erkent dat de top ook hinder zal opleveren, maar daar staan ‘grote voordelen’ tegenover, zoals het stimuleren van de ‘stadstrots’ en het ‘zelfbewustzijn’. Andrew van Esch van D66 ziet de top als ‘een uitgelezen kans voor de internationale stad van Vrede en Recht om verder bij te dragen aan het verdedigen van democratie en vrije waarden in de wereld’.
Informatiebijeenkomst
De gemeente begint al op korte termijn met het informeren van omwonenden van het World Forum. Op maandag 3 juni is er een bijeenkomst voor bewoners van het Geuzen- en Statenkwartier, Zorgvliet en Duinoord. Deze wordt gehouden in het World Forum (19.00 uur).