Na veel geruzie toch uitbreiding zero-emissie naar kust

De uitbreiding van uitstootvrije zone voor busjes en vrachtwagens naar de Haagse kuststrook in 2026 gaat door, maar in een gematigde vorm. Daarmee is een politieke crisis afgewend.

Door

De gemeenteraad stemde donderdagavond voor de uitbreiding van de zero-emissiezone, die nu al geldt in de binnenstad. Vanaf 2026 is er een overgangsperiode tot 2030, waarbij steeds meer vervuilende bedrijfsvoertuigen worden geweerd. Coalitiepartijen DENK en CDA waren lange tijd kritisch over de maatregel, maar hielden zich uiteindelijk aan de afspraken uit het coalitieakkoord. Ook krijgt het college van B en W steun van de oppositiepartijen SP en de Haagse Stadspartij. De socialisten gingen akkoord, omdat de sloopsubsidie, waarmee ondernemers geld ontvangen als ze hun oude busje inleveren, kan worden uitgebreid.

Wat de twijfelende coalitiepartijen wist te overtuigen, was een wijzigingsvoorstel  (amendement) van het CDA. Na dagenlang achter gesloten deuren onderhandelen, zorgden de christendemocraten ervoor dat ondernemers een jaar langer niet in elektrische busjes hoeven te rijden. Dat hoeft nu pas vanaf 2029. Ook gaat de gemeente monitoren of er voldoende laadpalen zijn en samen met verschillende ondernemersorganisaties een convenant opstellen.

Rechtse oppositie

Tijdens het raadsdebat viel een groot deel van de rechtse oppositie, die tegen de uitbreiding van de zone is, het wijfelende CDA aan. CU/SGP, VVD, PVV en Hart voor Den Haag vonden dat het amendement tekortschoot. Voor VVD-raadslid Rutger de Ridder was het onduidelijk wat deze wijziging verandert aan het huidige beleid. Judith Klokkenburg, fractievoorzitter van de CU/SGP, vond het raar dat er een halfjaar na invoering gesproken gaat worden met brancheorganisaties over een lokaal convenant. Volgens haar moet dat andersom gebeuren.

Wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren, milieu) benadrukte dat het amendement wel degelijk iets verandert. Het zorgt ervoor dat er naast een landelijk akkoord ook een apart lokaal akkoord komt. Waarop VVD-raadslid De Ridder vroeg wat er zou gebeuren, als de brancheorganisatie Belangenvereniging Schevenings Havengebied (BSH) niet wil meepraten. Barker: “De wereld bestaat uit meer partijen dan alleen de BSH. Ze zijn inderdaad het meest kritisch, maar als zij niet mee willen denken, is dat aan hen.”

Barker paste vorig jaar zijn plannen al aan door onder meer een ‘corridor’ naar de haven toe te voegen en de haven zelf tot ‘milieuzone‘ te verklaren; dat is een minder strenge regeling dan de ‘zero’.

In het kort

  • Vanaf 2026 geldt er een zero-emissiezone tussen de Loosduinseweg/Oude Haagweg en het strand. Wel is er een overgangsperiode tot 2030, wanneer alleen nog uitstootvrije bedrijfsvoertuigen zijn toegestaan.
  • De Scheveningse haven krijgt een uitzonderingspositie omdat die ‘een afwijkend economisch profiel’ heeft.
  • Ondernemers met het schoonste type dieselbus mogen één jaar langer de zero-emissiezone in. Het verplicht uitstootvrij rijden gaat op zijn vroegst in 2029 in. Dat was 2028.
  • De gemeente en de energiemaatschappijen moeten zorgen voor voldoende laadcapaciteit. Als die er niet is worden geen boetes opgelegd.
Standaardportret
Bekijk meer van