Na rechtszaak mag Dick’s Snackcar tóch op z’n plek blijven

Na lang dralen wees de gemeente een nieuwe plek aan voor Dick’s Snackcar op het Frederik Hendrikplein. Geen gezicht, vinden bewoners van het Statenkwartier. Pas in de rechtszaal draait de gemeente bij: de snackcar mag waarschijnlijk blijven staan.

Door

De rechter staat ervan te kijken. “Meestal staan ondernemers en omwonenden lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank,” zegt hij. Nu zitten echter André Kragt, eigenaar van Dick’s Snackcar, en Wijkoverleg Statenkwartier tegenover hem, die beide hetzelfde willen. Namelijk dat de nieuwe kiosk van de snackbar op zijn vertrouwde plek komt te staan. Alleen wil de gemeente dat niet.

De rechtszaak, die afgelopen vrijdag werd behandeld, is de uitkomst van jarenlang gehannes. Dick’s Snackcar is dringend toe aan een nieuwe kiosk. De huidige valt bijkans uit elkaar en voldoet niet meer aan de eisen. Plannen voor een moderne keet heeft Kragt al jaren, maar de gemeente en omwonenden liggen in de clinch over de locatie. “Ik zit er tussenin. Het gaat over mijn rug,” verzucht hij in de rechtbank. “Ik wil gewoon verder met mijn onderneming.”

 

Bij veel bewoners overheerst een gevoel van ongeloof
Martin Fikke, Wijkoverleg Statenkwartier

 

Dick’s Snackcar is een begrip in het Statenkwartier. De cafetaria serveert al ruim zestig jaar patat, kroketten en andere snacks in de chique wijk. André Kragt is de derde generatie van de familiezaak, ooit opgericht door zijn opa Dick. “De snackbar is dus intussen een soort cultuurhistorisch erfgoed,” merkt de rechter op.

Beschutte plek

Het liefst blijft Kragt zitten waar hij zit, in de beschutting van het groen op de hoek van het Frederik Hendrikplein. Omdat de nieuwe kiosk een maatje groter wordt, zou het bouwsel een ‘hap’ nemen uit de achtergelegen rododendronstruik. “Die optie was onbespreekbaar,” vertelt Kragt. In plaats daarvan opperde de gemeente een plek aan de overkant, naast de speeltuin. Hij vroeg een vergunning aan, maar toen puntje bij paaltje kwam, lagen welstand en monumentenzorg dwars. Zijn aanvraag werd afgewezen.

Daarop kwamen ambtenaren weer met een alternatief op de proppen: de huidige locatie, maar dan vijftien meter naar links. Daar kreeg Kragt twee jaar geleden wél een vergunning voor.

Alleen is deze plek onacceptabel voor de omwonenden. Een snackbar pontificaal voor het monumentale stadspark, en dan ook nog ten koste van twee gloednieuwe banken. “Het is een zware aanslag op het park,” zegt Martin Fikke van het wijkoverleg in de rechtszaal. Hij houdt zich al zeven jaar bezig met de zaak en weet zich gesteund door een petitie die door 1400 huishoudens in de wijk is ondertekend. “Bij al die bewoners overheerst een gevoel van ongeloof.”

 

Twee impressies: links de vergunde locatie van de snackcar, rechts de voorkeursvariant van de buurt. (Wijkoverleg Statenkwartier)

Vergissing

Dit moet een vergissing zijn, dacht ook buurtbewoner Abe van der Werff. Hij is, net als het wijkoverleg en een bewonersstichting, in beroep gegaan tegen de vergunning. Afgelopen zomer bracht Van der Werff een groep ambtenaren om tafel om een oplossing te vinden voor Dick’s Snackcar. Zonder resultaat, de gemeenteafdelingen zijn het onderling oneens. Hij schreef  een brief aan wethouder Robert van Asten (D66, stadsontwikkeling), maar die hield de boot af vanwege de rechtszaak.

 

U zou uzelf veel moeite en commotie kunnen besparen
Rechter tegen gemeentejurist

 

Dus staan de wijkbewoners vandaag gewapend met dossiers, tekeningen en de adviesrapportages van twee landschapsarchitecten in de rechtbank. Zo’n twintig toeschouwers zijn komen opdagen voor de zitting, die door de rechter tot stilte worden gemaand.

“U zou uzelf veel moeite en commotie besparen als u toch de huidige locatie toestaat,” houdt de rechter de afvaardiging van de gemeente voor. Ineens blijkt die best open te staan voor dat plan. “Ik heb het intern uitgezet en ik sluit niet uit dat een aanvraag zou worden goedgekeurd,” zegt de aanwezige gemeentejurist. De belangrijkste dwarsliggers, welstand en monumentenzorg, zijn volgens hem zo goed als akkoord. Bovendien kan de vergunningsprocedure versneld worden afgewikkeld.

Grote verbazing

Die mededeling schept grote verbazing. “Kon de gemeente dit niet vooraf aangeven?”, vraagt Marjolein de Jong, oud-wethouder en voorzitter van het wijkoverleg, zich tijdens de schorsing af. “Dan hadden we hier niet met z’n allen hoeven zijn.” Ook snackbarhouder Kragt weet niet wat hij hoort. “Had de gemeente dit vijf jaar geleden maar gezegd.”

Gezien de draai van de gemeente komt het vandaag niet tot een juridische behandeling. Kragt gaat een vergunning aanvragen voor de bestaande locatie op de hoek van het plein. Tot daarover duidelijkheid is, houdt de rechtbank de zaak aan. De rechter kijkt ook de omwonenden aan. Of zij dan niet te moeilijk gaan doen over het ontwerp, de afmetingen en andere details van de kiosk? “Ik wil geen blanco cheque uitgeven,” zegt Fikke voorzichtig, maar de bewoners zullen zich schikken.

Na afloop van de zitting is Kragt opgelucht. Goed, over die aanvraag gaan wel weer maanden heen, maar de gemeente lijkt eindelijk te luisteren. “Ik begrijp niet dat je hier niet op een normale manier uit kan komen.”

De redactie van weekkrant Den Haag Centraal biedt u dit verhaal gratis aan. Meer Haags nieuws lezen? Neem een (proef)abonnement op de krant. 

Standaardportret
Bekijk meer van