Literatuurmuseum en woningen in hart stad

Een nieuw museum, woningen en horeca moeten het gebied tussen de Lange Houtstraat en de Korte Vijverberg nieuw leven inblazen.

Door

De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met een voorbereidend plan (‘planuitwerkingskader’). Dat heet ‘Staal’, naar het voormalige Staal Bankiers, dat hier ooit resideerde. Een groot deel van de bebouwing in het binnengebied tussen de Lange Houtstraat, het Tournooiveld, de Doelenstraat en de Korte Vijverberg wordt vervangen. Officieel is nog geen besluit genomen over de museumfunctie, maar ontwikkelaar Sens Real Estate zegt dat de ‘museumfunctie’ in de plannen betrekking heeft op het Literatuurmuseum en het erbij horende Kinderboekenmuseum. Museumdirecteur Aad Meinderts bevestigt dat. “Maar er is nog geen definitieve overeenkomst.” Het museum is nu nog gevestigd in het complex van de Koninklijke Bibliotheek.

Sens en eigenaar Syntrus Achmea werken aan een plan dat het hele voormalige Staal-gebouw omvat. “Het is nu een gesloten gebied met kantoren. Wij maken er een multifunctionele hotspot van met een museum, woningen, kantoren en horeca,” aldus Gerad Schoenaker van Sens.

De gemeente wil graag het ‘Museumkwartier’ versterken. Op het programma staat al een uitbreiding en renovatie van het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg en een nieuwe culturele bestemming van de voormalige Amerikaanse ambassade, mogelijk als nieuwe locatie voor het Eschermuseum. Op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad wordt nog nader advies gevraagd van de Welstands- en Monumentencommissie. Tot het bestaande complex behoren drie monumenten – onder meer het pand aan het Tournooiveld – die niet aangetast mogen worden. Een motie van de oppositiepartijen om minimaal zeventien van de te bouwen 57 woningen in de sociale sector te laten vallen, haalde het donderdagavond niet.

Zwembad verdwijnt

Het huidige kantorencomplex ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen Staal Bankiers zijn pand aan de Lange Houtstraat aan de achterzijde fors uitbreidde. In dat 25.000 vierkante meter grote complex werden zelfs een zwembad, een squashbaan en een fitnessruimte opgenomen voor het personeel. Toen Staal kromp, kwamen die voorzieningen leeg te staan. Dit deel van het gebouw wordt afgebroken.

Bij het complex hoort ook een historisch pand aan het Tournooiveld; lang geleden was hierin het bekende Hotel du Vieux Doelen gevestigd. Nu zetelen daar de redactie van AD Haagsche Courant en de parlementaire redacties van Trouw en de Volkskrant. In het achterste deel van het oude pand komt de nieuwbouw voor het museum. De krantenredacties zullen moeten verhuizen.

Impressie van de nieuwbouw ter plekke van het Zeeman-pand. | Beeld: Fimek Estate

Met de goedkeuring van de raad kunnen de initiatiefnemers het project nu verder uitwerken. Het betrokken architectenbureau is Kentie & Partners. De raad ging donderdag ook akkoord met de uitgangspunten voor nieuwbouw ter plekke van het Zeeman-pand tussen de Grote Marktstraat en de Vlamingstraat. Hier komen nieuwe winkels met woningen erboven.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van