Kopers luxeflats in gebouw Octrooiraad kunnen amper wachten

Het voormalige onderkomen van de Octrooiraad in het Benoordenhout wordt verbouwd en getransformeerd tot een luxeappartementencomplex. “We richten ons op het hogere segment,” aldus de ontwikkelaar. Er zijn er nog enkele te koop…

Door

Een monumentaal kantoorpand op een toplocatie (Willem Witsenplein in een geliefde wijk (Benoordenhout): wie wil daar na een creatieve transformatie tot luxeappartementencomplex niet in wonen?

Het voormalige onderkomen van de Octrooiraad werd in 2015 te koop gezet en stamt uit ongeveer 1933. Het ontwerp van Johan G. Robbers van de toenmalige Rijksgebouwendienst telt vijf bouwlagen en een souterrain. Het gebouw op de hoek van de Alkemadelaan en de Benoordenhoutseweg wordt ontwikkeld door Re-Shape Properties, BAM Wonen is de aannemer.

In het wooncomplex zijn vanaf volgend jaar zomer 54 appartementen en 4 penthouses te vinden. “Elke verdieping heeft andere kenmerken. Bijna geen appartement wordt hetzelfde,” vertelt ontwikkelaar Sven Mathijssen enthousiast.

“Het is een ingewikkeld pand, waarbij we langdurig op de uitvoering hebben moeten studeren. Hoe maak je van een kantoorgebouw met historische details een appartementencomplex met een modern wooncomfort?”

Neem bijvoorbeeld het monumentale trappenhuis aan de Van Alkemadelaan: dat wordt helemaal vernieuwd met behoud van de originele details. “De gevels blijven overal staan, maar aan de binnenkant slopen we een stuk eruit dat weer wordt aangebouwd met metselwerk in dezelfde stijl.

Het voormalige onderkomen van de Octrooiraad in het Benoordenhout wordt verbouwd en getransformeerd.

Re-Shape Properties

Ook de nieuw te bouwen balkons sluiten aan op de bestaande structuur. Dat is ook een eis van de welstand.” Het oude trappenhuis blijft hoe dan ook een blikvanger, maar is in het nieuwe ontwerp niet meer de enige toegang naar de appartementen. “We wilden woningen ontwikkelen voor het hogere segment en dan moet je toch naar individuele trappenhuizen toe. Nu hebben we in plaats van twee ingangen, vijf trappenhuizen.”

Pilaar in flat

Dat elk appartement anders is, maakte het een bewerkelijk project voor Re-Shape Properties en BAM Wonen, maar is voor de consument heel mooi, aldus Mathijssen. “Van sommige appartementen hadden we meerdere varianten en steeds hebben we in onze ogen voor de beste indeling gekozen. Toch hebben de kopers weer ruimte om met de aannemer wijzigingen te maken. Elk appartement heeft een ander hoekje of uitbouwtje. Dat zorgt dat er wat te kiezen valt.”

Dat beaamt koper Carolien Mertens. “Wij krijgen midden in ons appartement een pilaar. Dat vind ik leuk. Het is uniek en heeft een eigen sfeer.” Ze was samen met haar echtgenoot op zoek naar een gelijkvloerse woning en liep tegen dit project aan. “De buurt – met het Van Hoytemaplein en het Haagse Bos om de hoek – is natuurlijk geweldig leuk. En als je naar de stad wil, pak je zo de fiets.”

De appartementen in het complex zijn over het algemeen ruim: de kleinste twee woningen hebben een oppervlakte van 77 m2, verder zit alles boven de 100 m2 (tot 250 m2). Er komen ook vier penthouses (196 tot 226 m2). Prijzen variëren van ruim vier ton tot ruim 1,2 miljoen euro (voor de penthouses). “De kopers zijn relatief vaak mensen die mooie familiewoningen hadden in bijvoorbeeld het Benoordenhout en – nu de kinderen de deur uit zijn – op zoek zijn naar een appartement,” zegt Mathijssen. “Maar er zijn onder de kopers ook veel Nederlandse expats die terugkeren en buitenlandse expats. Die laatste groep is het meer dan Nederlanders gewend om in de stad in een appartement te wonen.”

Geduld

“Ik ben er deze week nog langsgelopen,” lacht koper Mertens, wier geduld de komende tijd ernstig op de proef wordt gesteld. “Ik heb tegen twee mannen die er aan het werk waren gezegd dat ze op de vierde verdieping moeten beginnen. Want dat wachten, dat vind ik wel lang duren.” In de zomer van 2019 worden de eerste appartementen opgeleverd. Geïnteresseerde kopers moeten er overigens snel bij zijn als ze nog een woning willen bemachtigen: meer dan zeventig procent van de appartementen is inmiddels verkocht.

Meer informatie: www.willemwitsenwonen.nl

Standaardportret
Bekijk meer van