Jubileumdemonstratie Extinction Rebellion verloopt chaotisch

Demonstranten van Extinction Rebellion probeerden zaterdagmiddag de Utrechtsebaan te blokkeren. Dat lukte een deel van hen, anderen versperden kruispunten elders in de stad.

Door

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) probeerde zaterdagmiddag de Utrechtsebaan te blokkeren. Door barricades van de politie wist slechts een klein deel van de mensen de rijbaan te betreden en zich vast te ketenen aan het wegdek. Acht demonstranten werden opgepakt, het Openbaar Ministerie bepaalt later of ze worden vervolgd. Het Klimaatrechtvaardigheid Protestfestival, waarmee XR op deze dag het tweejarige jubileum van de eerste wegblokkade wilde vieren, werd afgelast wegens slechte weersomstandigheden.

Plan C

Omdat ze de Utrechtsebaan niet kunnen betreden, blokkeren meerdere kleine groepjes activisten verschillende kruispunten en wegen in de stad. Eén van die kleinschalige blokkades wordt aangestuurd door klimaatactivist Laurens Kalhorn. Hij vertelt dat XR al vermoedde dat de politie de demonstratie zou tegenhouden. “Daarom hebben we een plan C opgesteld. Dat voeren we nu uit.” Kalhorn leidt zijn groepje, bestaande uit een dertigtal demonstranten, van het kruispunt aan het einde van de Zuid Hollandlaan naar de Kneuterdijk. De activisten willen naar de Duinstraat, om daar de weg te blokkeren. Op dat moment worden de Benoordenhoutseweg en het kruispunt bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer al geblokkeerd.

Utrechtsebaan

Voordat ze bij de Duinstraat aankomen, krijgt Kalhorn telefonisch te horen dat XR toch de Utrechtsebaan op kan. Hij stuurt de groep terug naar de snelweg. Nabij de Zuid Hollandlaan vertelt de 46-jarige Brigitte van Erp hoe euforisch ze is over dit moment. “Het raakt me altijd zo wanneer ik de snelweg beklim en mijn mederebellen tegemoet loop,” aldus de klimaatactiviste.

 

Ons wordt geleerd dat je je niet hoeft over te geven
Laurens Kalhorn, klimaatactivist

 

De 20-jarige Nick, één van de aanspreekpunten van XR voor de politie, benadrukt dat de demonstraties normaliter veel beter gestructureerd zijn. “Maar het loopt in de war, omdat het festival niet doorgaat.” Aangekomen op het kruispunt meldt Nick dat de klimaatdemonstranten inderdaad de Utrechtsebaan op kunnen. “Dat is voor de politie ook beter, want dan zijn zij minder mankracht kwijt aan ons.”

Toch wordt de demonstratie een kwartier later beëindigd. Rond 15.00 uur wordt het waterkanon ingezet. Kort daarna pakt de politie de demonstranten, onder wie de bekende klimaatactiviste Greta Thunberg, een voor een op. Kalhorn vertelt dat een demonstrant zich mag verweren tijdens een arrestatie. “Ons wordt geleerd dat je je niet hoeft over te geven, daarom gaan sommigen als een zoutzak liggen.” Sommigen doen dat, anderen laten zich wegdragen.

Standaardportret
Bekijk meer van