Journalist eist afluistertapes Hofstadgroep op

De Raad van State moet beslissen of de Leidse journalist Peter Wierenga meer inzage krijgt in afluistertapes en documenten over de Haagse Hofstadgroep.

Door

In dit terroristische netwerk zat ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Wierenga wil vooral meer weten over gesprekken die de inlichtingendienst AIVD afluisterde in de periode vóór de moord op Van Gogh. Het huis van twee leden van de Hofstadgroep aan de Antheunisstraat in het Laakkwartier hing vol afluisterapparatuur.

De AIVD heeft die opnamen altijd geheimgehouden. Zelfs het Openbaar Ministerie kreeg ze niet in handen.

“De tapes zijn van groot belang voor de vraag of Mohammed B. alleen handelde,” zegt Wierenga. “Mogelijk kon de AIVD uit die tapes opmaken dat de moord op Van Gogh aanstaande was.” Als dat zo is, dan heeft de AIVD dus gefaald. Het zwijgen van de AIVD is volgens de raadsman van Wierenga, Roger Vleugels, sowieso laakbaar. Bij de inval in het pand door de politie zou onvoldoende bekend zijn geweest hoe gevaarlijk de Hofstadgroep was. Agenten werden bij de inval op een granaat getrakteerd en raakten gewond.

Niets prijsgeven over Hofstadgroep

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de veiligheidsdienst valt, wilde aanvankelijk niets prijsgeven over de Hofstadgroep. Pas na bezwarenprocedures werd wat informatie aan Wierenga verstrekt. “Niet meer dan splinters,” zegt zijn raadsman Vleugels. “En allemaal informatie van na de moord op Van Gogh. Verder helemaal geen informatie uit de periode vóór de moord. Die informatie is er wel.”

 

De tapes zijn van groot belang voor de vraag of Mohammed B. alleen handelde.
Peter Wierenga (journalist)

 

Het ministerie vindt dat verdere openbaarmaking de nationale veiligheid bedreigt. De bronnen en werkwijzen van de AIVD mogen niet aan de grote klok worden gehangen. De Haagse rechtbank was het daarmee eens. Maar de Raad van State vond de motivatie van het ministerie te gemakkelijk. Daarom kreeg het ministerie extra huiswerk om beter te motiveren waarom bepaalde gegevens wel of niet geheim moeten blijven.

‘Maatwerk’

In een vervolgzitting op dinsdag 25 juni wekten de staatsraden niet de indruk dat het huiswerk toereikend is. Volgens de woordvoerster van het ministerie is toch pagina per pagina van de gespreksverslagen bekeken of die openbaar kunnen worden. “Het is een kwestie van maatwerk,” aldus de woordvoerster.

Vijf jaar geleden verscheen de film ‘2/11 – Het spel van de wolf’ van producent Gijs van de Westelaken over de moord op Theo van Gogh. In die film wordt gesuggereerd dat de AIVD aanwijzingen had voor de moord op de cineast. Die moord kon dus worden voorkomen. Maar de aanwijzingen, afgeluisterde telefoongesprekken, zouden spoorloos verdwenen zijn.

De Raad oordeelt binnen enkele maanden.

Standaardportret
Bekijk meer van