Isolatie was beloofd, maar bewoners Aaltje Noordewierstraat zitten nog steeds met tocht en schimmel

Veel sociale huurwoningen in de Aaltje Noordewierstraat die kampen met schimmel zouden eind 2023 worden geïsoleerd. Maar de datum wordt keer op keer verzet. “Ik liep net buiten in de zon en zelfs daar is het warmer.”

Door

Op de muur in Lonneke Bosbooms badkamer komt de schimmel er weer doorheen. Kortgeleden is de klusjesman langs geweest om de schimmel ‘weg te kitten’, maar dat was een kortstondige oplossing. De schimmel ontstaat door de slechte isolatie, daarom adviseerde de klusjesman de ramen altijd open te houden. “Daardoor kan het vocht beter wegkomen. Als ik dit niet doe, geven ze mij de schuld wanneer er schimmel bij komt,” zegt Bosboom, die met haar winterjas in de woonkamer zit. Het is nu binnen even koud als buiten door het advies van de klusjesman. “Zonder winterjas vries je dood hier. Ik liep net buiten in de zon en zelfs daar is het warmer.”

De bewonerscommissie van de sociale huurflats in de Aaltje Noordewierstraat (Loosduinen) was de barre woonomstandigheden zat en besloot vorig jaar maart actie te voeren. De problemen worden door zowel de gemeente als meerdere politieke partijen en woningcorporatie Hof Wonen (voormalig Vestia) erkend, maar niet opgelost. Samen met de lokale SP-fractie, en later met Hart voor Den Haag erbij, gingen de bewoners demonstreren. Overal in de straat hangen spandoeken met leuzen als ‘Hof Wonen sociale huur = nat, koud en guur’.

Schimmelflat - Aaltje Noordewierstraat (Laurien, 2024) (web)-1

Lonneke Bosboom in haar beschimmelde badkamer. (DHC/Laurien den Hertog)

Maar de acties maakten geen verschil. Bosboom en alle medebewoners, onder wie ook Grace Mertens, zitten nu wéér een winter in de kou. Hof Wonen had al vaker beloofd eind 2023 te beginnen met renoveren. Maar keer op keer wordt de datum verschoven. Dit keer omdat er welgeteld één vleermuis in het gebouw zit. “Ik geloof niet eens dat deze Remy echt bestaat,” sneert Mertens naar de corporatie.

Voorkomen

Het college van B en W had dit kunnen voorkomen, vertelt SP-fractievoorzitter Lesley Arp. Ze hadden een tijdsplan voor de renovatie kunnen afdwingen. “Het college is daar erg huiverig voor. Die willen geen valse verwachtingen creëren. Woningcorporaties willen dat ook voorkomen. Nu lijkt het net of een vleermuis dit hele probleem creëert, maar dat is niet zo. Dat beestje zit er al langer en daar kon je eerder rekening mee houden.”

In een eerder debat zei wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, energietransitie) dat Hof Wonen met zo’n planning moest komen. De wooncorporatie is daar nog altijd mee bezig. De bewoners zitten nog steeds in de kou en weten niet wanneer de renovatie begint. Op z’n vroegst begint de renovatie pas in november.

 

We blijven doorgaan tot we gecompenseerd zijn
Lonneke Bosboom, bewoonster

 

Elders in de stad worden sociale huurwoningen wel goed geïsoleerd. In de wijken Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust, Mariahoeve en Schilderswijk worden ze in hoog tempo onder de loep gehouden. Die wijken krijgen voorrang, want ze zijn als groen bestempeld. De bewoners van de woningen in de Aaltje Noordewierstraat hebben de pech dat ze in Loosduinen wonen, vertelt Arp. “Er zijn wijken zoals Loosduinen waar geen sprake is van gebiedsontwikkelingen, maar wel van slecht geïsoleerde woningen.”

De gemeente kan afspraken maken met woningcorporaties, waarmee ze dit soort ‘schimmelwoningen’ kan voorkomen. Daarmee kan ze ook eerdergenoemde tijdsplannen afdwingen. De gemeente maakt dit soort afspraken zelden. En wanneer zij dat doet, stuurt zij hier niet op. Dat heeft twee redenen, vertelt een gemeentewoordvoerder. Allereerst heeft Hof Wonen überhaupt de plicht normale woonomstandigheden te creëren. Ten tweede zijn de afspraken niet juridisch bindend. Toch vindt Arp niet dat ze dat minder krachtig maakt. “Je kan er als gemeente best wel streng op sturen. De woningcorporaties hebben tenslotte ook jou nodig.”

Nieuwe acties

In de woonkamer van Bosboom blazen zij en Mertens wolkjes van de kou. Terwijl ze koffiedrinken om zichzelf warm te houden, zijn ze bezig nieuwe acties te bedenken. De barre, koude woonomstandigheden tempert hun strijdlust niet. Ze willen de spandoeken gaan vervangen. De leuzen zijn vervaagd door het weer. “En de teksten zijn ook niet zo sexy meer.” Liever hadden ze geen actie gevoerd. Maar na zeven jaar aan de bel trekken, zat er niks anders meer op. “We blijven doorgaan tot we gecompenseerd zijn en in normale omstandigheden wonen.”

Standaardportret
Bekijk meer van