Inzet waterkanonnen niet aan banden

Burgemeester Jan van Zanen behoudt de vrijheid om waterkanonnen in te zetten tegen demonstraties op en bij de Utrechtsebaan. Dat oordeelt de Haagse rechtbank.

Door

De Stichting Vrienden van Extinction Rebellion (XR) had de rechter in een kort geding gevraagd de inzet van waterwerpers te verbieden of op zijn minst aan banden te leggen. De rechter gaat daar niet in mee. Dit zou de ‘bevoegdheid’ en de ‘beoordelingsvrijheid’ van de burgemeester te veel beperken.

 

De rechter erkent wel dat enkele keer op een te harde en verkeerde manier is gespoten, namelijk met een harde straal direct tegen demonstranten. Dit is niet overeenkomstig het beleid dat de rechtbank als volgt omschreef: ‘Het gebruik van de waterwerper moet bijvoorbeeld proportioneel zijn en de inzet moet passen bij het doel: het aansporen van aanwezigen de locatie te verlaten’. Dat het soms misging, wil niet automatisch zeggen dat dat weer zou kunnen gebeuren.

In algemene zin oordeelt de rechter dat ‘de inzet van de waterwerper tot nu toe ook niet in strijd [is] met het recht op vrijheid van demonstratie. Dit recht is niet onbeperkt. De inzet van de waterwerper op bevel van de burgemeester was in overeenstemming met de wet en kon in deze omstandigheden als passend worden beschouwd, enkele incidenten uitgezonderd’.

XR teleurgesteld

XR is teleurgesteld over de uitspraak. Advocaat Jaantje Kramer: “Het was goed geweest als de rechter beperkingen had opgelegd aan de inzet van het waterkanon. Het is van groot belang dat zo’n ingrijpend geweldsmiddel niet wordt ingezet tegen vreedzame demonstranten.” De actiegroep wijst er wel op dat de rechter heeft bevestigd dat de wijze van inzet van een waterkanon ‘ten minste één keer’ onrechtmatig was.

 

Het is van groot belang dat zo’n ingrijpend geweldsmiddel niet wordt ingezet tegen vreedzame demonstranten
Advocaat Extinction Rebellion

 

XR heeft tussen 9 september en 4 oktober dagelijks de toegang tot de Utrechtsebaan geblokkeerd uit protest tegen de ‘fossiele subsidies’. Op 5 schortte XR de acties op, in afwachting van een stemming in de Tweede kamer over een motie van GroenLinks en D66 waarin de regering wordt opgeroepen de fossiele subsidies af te bouwen. Dinsdag werd die motie aangenomen. XR besloot daarop de acties op te schorten tot en met kerstmis.

Burgemeester Van Zanen legde de acties beperkingen op. Voor demonstraties zijn het Malieveld en de Koekamp beschikbaar, liet hij weten. Maar de weg blokkeren verbood hij uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid. De acties van XR vergden vorige maand een grote inzet van de politie.

 

Standaardportret
Bekijk meer van