Invoering zero-emissiezone aan de kust blijft onzeker

Het voorstel van het stadsbestuur om van de Scheveningse haven in 2026 een milieuzone te maken in plaats van een strengere zero-emissiezone stelt kritische coalitiepartijen nog niet gerust.

Door

De vraag of de zero-emissiezone aan de kust wel of niet wordt ingevoerd, blijft ook na het commissiedebat van afgelopen donderdag onbeantwoord. Omdat het college van B en W eind vorig jaar zijn meerderheid in de gemeenteraad verloor, presenteerde milieuwethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) een nieuw plan om de kritische partijen te overtuigen. De haven zou vanaf 2026 een milieuzone moeten zijn die via een corridor verbonden is met uitvalswegen. Daarmee hoeft het gebied niet te voldoen aan de veel strengere eisen in de omliggende zero-emissiezone (ZE-zone).

Dit is het eerste voorstel voor het terugdringen van de CO2-uitstoot in Scheveningen dat niet direct wordt afgewezen door een deel van de rechtse oppositie. ChristenUnie/SGP en VVD zeggen voor te zijn, mits de invoering een paar jaar wordt uitgesteld. VVD-raadslid Rutger de Ridder vindt dat ondernemers onvoldoende tijd hebben om zich voor te bereiden. “Het vervangen van een ZE-zone door een milieuzone met een corridor is niet een oplossing waar mensen op zitten te wachten.”

 

Het uitstellen van de invoering gaat ten koste van een stapsgewijze overgang
Robert Barker, wethouder Buitenruimte (PvdD)

 

Maar wethouder Barker weigerde die uitgestoken hand aan te nemen. Het uitstellen van de invoering gaat ten koste van een stapsgewijze overgang, stelt hij. Zo is er over een paar jaar ineens een ‘harde’ zero-emissiezone. “Door je eerst te richten op 15 jaar oude busjes help je ondernemers langzaam over te stappen naar de ZE-zone,” aldus Barker.

Creativiteit

Yousef Assad, raadslid voor D66, wees de VVD erop dat steden onderling al overgangstermijnen hebben afgesproken. Op die termijnen zijn de subsidies gebaseerd die de ondernemers kunnen aanvragen. Volgens de sociaalliberaal betekent het VVD-voorstel dat men terug naar de tekentafel moet voor nieuwe subsidieregelingen. De Ridder zegt vertrouwen te hebben in de creativiteit van de wethouder en denkt dat die wel een oplossing kan vinden. “En in welke politieke realiteit zien we dit nu?”, voegde hij daaraan toe. Het VVD-raadslid constateert dat de raad nu rechtser is. Daarom hoopt hij dat dit soort grote besluiten meer vanuit het midden worden genomen.

 

Ik ben verbaasd dat de discussie over geld niet eerder is gevoerd
Lesley Arp, SP-raadslid

 

Coalitiepartijen CDA en Denk hebben veel moeite met het de zero-emissiezone. Zij en een aantal oppositiepartijen zijn van mening dat er te weinig toereikende subsidieregelingen zijn. Doordat sommige elektrische busjes inmiddels goedkoper zijn dan dieselwagens, wordt er bij de aanschaf van nieuwe elektrische voertuigen geen subsidie meer verleend. Ook is het potje voor de sloopsubsidie, waarmee ondernemers geld ontvangen als ze hun oude busje inleveren, leeg.

De wethouder legt uit dat dit juist komt doordat ondernemers in de kuststrook en in het centrum gebruik hebben gemaakt van de 2,2 miljoen euro die ervoor was uitgetrokken. Oppositiepartij SP dringt er samen met Denk op aan de sloopregeling verder uit te breiden, maar volgens Barker is daarvoor nog geen geld beschikbaar gemaakt. SP-raadslid Lesley Arp: “Ik hoor geen overtuigende argumenten dat de belangstelling zou zijn afgenomen. Ik ben verbaasd dat de discussie over geld niet eerder is gevoerd.”

Netcongestie

Ook wordt de haalbaarheid van de uitstootvrije zone betwijfeld in het licht van de netcongestie. Het elektriciteitsnet in het Centrum, Duindorp en Scheveningen zit vol, waardoor er een wachtlijst is voor grote stroomaansluitingen. Maar volgens de wethouder is dit probleem te overzien. “De laadinfrastructuur is goed op orde,” stelt hij, en Haag heeft per vierkante kilometer de meeste laadpalen van Nederland. “Laadpalen hebben bovendien geen last van netcongestie, want die maken gebruik van laagspanning.”

 

Ondernemers moeten langer wachten voordat hun busjes zijn opgeladen dan wanneer zij brandstof tanken
Hinke de Groot, CDA-raadslid

 

CDA-raadslid Hinke de Groot benadrukt dat ondernemers niettemin langer moeten wachten voordat hun busjes zijn opgeladen dan wanneer zij brandstof tanken. Volgens haar zijn snelladers de enige manier om die vertraging te verminderen.

Barker deelt mee dat Shell alleen dit jaar al voor zes extra snellaadstations zal zorgen in Den Haag en in totaal vijftien nieuwe stations zal faciliteren. “Maar het belangrijkste zijn de laadpalen die aan de straat staan,” zegt de wethouder. “Dat zijn er veel en daarnaast zijn er ook nog snellaadstations, maar die zijn complementair.”

Het is nog onduidelijk of een meerderheid van de raad voor de invoering van de zero-emissiezone in de kuststrook zal stemmen. Zowel coalitie- als oppositiepartijen beraden zich nog. Barker benadrukt dat uitstel niet ‘zinvol’ is. “We hebben te maken met slechte luchtkwaliteit en stikstofuitstoot. Daardoor is de natuur overbelast. Als je dit uitstelt, heeft dat grote gevolgen.”

milieuzone

De beoogde zero-emissiezone per 1 januari 2026. (Gemeente Den Haag)

Standaardportret
Bekijk meer van