Interview met societyduo Rogier Smit en Frank Jansen: ‘Wij hebben al een nieuw format geschreven’
Rogier Smit en Frank Jansen zijn sinds het succes van ‘Paleis voor een Prikkie’ niet meer weg te denken van het tv-scherm. Mediamagnaat John de Mol wil het Haagse societyduo zelfs ‘Glamourland’ laten doen. “Maar wij hebben al een ander format bedacht: ‘Schaapjes op het droge’, over steenrijke ondernemers.” DHC ging bij ze op de koffie.
Of het nou vrienden zijn die langskomen of journalisten, Rogier Smit (44) en Frank Jansen (73), de bekende binnenhuisarchitecten van het SBS6-tv-programma ‘Paleis voor een Prikkie’, maken van elke gelegenheid een feestje. Binnen in hun uitbundig gedecoreerde, wit-beige huiskamer in het Benoordenhout staan op de grote, glazen salontafel schoteltjes klaar met punten hazelnootgebak van Maison Kelder. “Dat doen we altijd als we visite krijgen,” legt Smit uit. “Gezellig toch? Wil je trouwens koffie of thee?”
Terwijl Smit naar de keuken verdwijnt, gaat Jansen verder: “Als we niet in het buitenland zitten, is het hier een komen en gaan van mensen. Gisteren was de Story nog over de vloer. Hé Coco, geen lik geven!”
Coco, de zwarte flatcoat retriever, begroet bezoekers graag met zijn lange, natte tong, terwijl Brownie, de bruine labrador, liever languit in de achtergelegen eetkamer ligt. Jansen staat op uit zijn stoel om te kijken waar het beest precies uithangt en wijst naar de gouden rondjes op de rode muur. “Die heb ik eigenhandig met gouden verf getamponeerd. In een dag, ’s avonds had ik wel een tennisarm. Deze kamer is zo donker, hier groeit niks, vandaar de nepplanten.”
“Neem je het gesprek al op?”, vraagt Smit als hij weer op een van de loungebanken is neergeploft. “Maakt mij niet uit hoor, wij kletsen wel.” Ja, dat kunnen de heren als de beste. Ruim een uur praten ze, vaak elkaar aanvullend, over hun gelukkige jeugd, over waarom ze niet veel met homo’s omgaan, maar vooral over hun nieuwe televisieformat.
Glamourland schept hoge verwachtingen, want meneer Dröge is niet te evenaren.
Rogier Smit, met sigaret in de hand, steekt van wal: “Het zit zo. John (de Mol, red.) wil graag dat we ‘Glamourland’ gaan doen. Het stond in De Telegraaf en daarna nam iedereen het over. Ie-der-een. De Privé, Linda, ‘RTL Boulevard’. Een vriendin van mijn moeder zei tegen haar: ‘Geinig hè, dat Rogier weer een nieuw programma te pakken heeft.’ Mijn moeder belt me vervolgens op: ‘Is het al zover?’ Dus ik zeg: ‘Welnee ma, we hebben drie items opgenomen. Het hangt ervan af of we het leuk vinden’.”
Klaar
Frank Jansen (FJ): “Niet alleen dat. Glamourland schept hoge verwachtingen, want meneer Dröge is niet te evenaren. Die man knipte en plakte zelf, schreef zijn eigen teksten, deed de voice-over, en zo vilein en zo bijzonder. Dat kunnen wij helemaal niet. Dus als iedereen roept dat we Glamourland gaan doen, dan zeg ik: ‘Ho ho.’ We willen wel een leuk programma maken. Net als bij Paleis voor een Prikkie, waar we met weinig geld proberen een nieuwe inrichting voor iemand te regelen. Daar doen we mensen een enorm plezier mee. Glamourland is een heel ander verhaal. Luxe feesten, tewaterlatingen van boten, chique rally’s en weet ik het allemaal.”
“Dat kun je allemaal al op social media zien, dus om daar nu een tv-programma van te maken. En dan nog iets anders: ik heb twintig jaar geleden een eigen format geschreven dat ik al twintig jaar op de plank heb liggen. Het heet ‘Achter de geraniums’. Het gaat over de ondernemer die klaar is en het gemaakt heeft. Net als ik. Ik ben begonnen als bloemist aan de Denneweg, daarna werd het een interieurwinkel en langzamerhand kocht ik er steeds meer panden bij. Op mijn 53ste vroeg ik aan mijn broers die economie hebben gestudeerd: ‘Kan ik al stoppen?’ ‘Het ligt eraan wat je nog wilt,’ zeiden ze. Ik antwoordde: ‘Een huis in Zuid-Frankrijk.’ Nou, dat kon. Afijn, Rogier en ik hebben mijn oude idee naar deze tijd herschreven en nu noemen we het ‘Schaapjes op het droge’. Het komt op hetzelfde neer, alleen zit aan dit format een goed doel vast.”
Rogier Smit (RS) schetst het idee: “We gaan bij het echtpaar langs, ik ga leuk met de vrouw de walk in closet bekijken, daarna naar het zwembad, uitstapjes maken naar Chanel. Dat soort dingen.”
FJ: “En ik maak een portret van meneer. Van zijn bedrijf, ik praat wat met de kantinedame. En dan eindigen we bijvoorbeeld in hun favoriete restaurant of op hun boot.”
RS: “Vlak voordat we weggaan, vragen we of ze nog wat overhebben voor ons goede doel: het Máxima microkrediet, dat arme, maar ambitieuze ondernemers op weg helpt.”
Wat vindt SBS6 van jullie idee?
FJ: “Ze reageerden enthousiast, maar ze vroegen ook of we toch niet eerst Glamourland willen doen. Jeetje, wat stinkt het hier naar de rook, ik zet een raam open.”
Smit kijkt hem even na, haalt zijn schouders op en neemt weer een hijs. “We werken nu met zo’n goed team We halen bijna één miljoen kijkers per aflevering. En we zijn het kijkcijferkanon van SBS6. In het najaar wordt het vierde seizoen uitgezonden.”
We halen bijna één miljoen kijkers per aflevering. We zijn het kijkcijferkanon van SBS6
‘Tv-geniek’
Rogier Smit en Frank Jansen rolden beiden de televisiewereld in toen ze vijf Haagse afleveringen voor ‘Bij ons in de PC’ maakten. Daarna stonden ze bij de productiemaatschappijen te boek als ‘tv-geniek’. Om de haverklap werden ze gebeld. De meeste aanvragen sloegen ze af, ook toen productiemaatschappij Blue Circle belde voor het programma ‘Steenrijk/Straatarm’ van SBS6 waren ze niet bijster enthousiast.
FJ: “Ik keek nooit naar SBS, dus ik zei tegen die dame: ‘Doe me een lol en stuur eens twee afleveringen toe.’ Bij de eerste aflevering viel ik in slaap en de tweede vond ik zo irritant. Ik zei tegen Rogier: ‘Wij kunnen dit beter’.”
RS: “Uiteindelijk gingen we akkoord. Voor die ene aflevering ruilden we van huis met een alleenstaande moeder die met haar kinderen in een portiekflat in Beverwijk woonde. We keken eerst eens rond. Ja, je bent binnenhuisarchitect of je bent het niet. Toen zijn we naar de kringloop gegaan en hebben de boel een beetje opgefleurd.”
FJ: “Ik was nog nooit van m’n leven zo’n winkel binnengestapt. Gelukkig werd het een succes. Mensen gingen los op Twitter. ‘Geef die mannen een eigen programma,’ schreven ze. De mevrouw die Steenrijk, Straatarm knipt en plakt, heeft toen speciaal voor ons een nieuw format geschreven, dat werd Paleis voor een Prikkie. Wisten we helemaal niet. De zenderbaas van SBS, Karin de Groot, kwam speciaal naar ons huis in Zuid-Frankrijk om erover te praten. ‘Hebben jullie een kaasje?’, vroeg ze. We hebben er maar meteen een viergangendiner van gemaakt.”
Ging het jullie vroeger ook altijd voor de wind?
RS: “Ik had een fantastische jeugd. Alles kon. Als mijn moeder vroeger boodschappen deed, dan laadde ze gewoon in. Zonder naar de prijzen te kijken.”
FJ: “Dat doe jij nu ook. Je hebt geen handen, je hebt gewoon een groot gat.”
RS: “Toen ik ging studeren, huurden mijn ouders een woning voor me in Leiden. Ook mijn reis naar Israël hebben ze twee jaar betaald. Ik heb drie dagen crisis gehad, omdat ik geen geld op mijn rekening had. Normaal belde ik dan mijn ouders, maar dat heb ik toen niet gedaan. Toen heb ik op het strand geslapen.”
Ik was net zo erg, mijn vader zei altijd: ‘Jij wordt later putjesschepper’.
Hoe was jouw jeugd, Frank?
FJ: “We hadden een riant leven in Wassenaar. Mijn vader was stuwadoor van een groot schip. Hij verdiende goed. Elk jaar gingen we twee maanden op vakantie naar Noordwijk, in een villa vlak bij Huis ter Duin. Dan namen we de hulp, de stoel van mijn vader en de koelkast mee. Minder leuk was dat ik op hockey moest. Ik vond de kleedkamer al stinken en toen ik een bal op mijn knie kreeg, ben ik gillend naar huis gerend. Op school was ik overigens een ramp. Ik had een dansrapport: 1,2, 3, 4. Snap je?”
Smit schiet in de lach. “Ik was net zo erg, mijn vader zei altijd: ‘Jij wordt later putjesschepper’.”
Meer lezen? Het volledige interview met de twee flamboyante stilisten staat in DHC van donderdag 18 april 2019. Heeft u al een DHC-proefabonnement geprobeerd? U ontvangt tien kranten voor tien euro. Klik hier voor meer informatie.