Huurbuur.nl start in Den Haag: ‘Dit is een soort Marktplaats voor diensten’

Alleenstaande moeders, studenten, onhandige mensen, iedereen heeft weleens een klusje dat ie liever uitbesteedt. De nieuwe site Huurbuur.nl brengt vraag en aanbod (die samen de prijs bepalen) bij elkaar, ‘voor een toegankelijk leven’.

Door

Stofzuigen, grasmaaien, nieuwe programma’s op je computer installeren. Sommigen draaien hun hand er niet voor om, anderen besteden dit soort karweitjes liever uit. Voor die laatste groep is er binnenkort een oplossing: Huurbuur.nl, een site waarop handige buren tegen betaling klusjes voor je doen.

Thom Nierop (26), net klaar met zijn studie bedrijfskunde, merkte dat zijn vader nogal eens gevraagd werd voor hand-en-spandiensten in de buurt, maar niet altijd over het juiste gereedschap beschikte. “Kunnen jullie niet eens kijken of daar een markt voor is?”, vroeg hij aan zijn zoon en diens vriend Kaj Leroy (26). De twee hadden elkaar leren kennen via een stage bij Funding Circle, een onlineplatform voor zakelijke leningen voor het midden- en kleinbedrijf, en wilde een eigen onderneming opzetten. Leroy: “Al snel kwamen we erachter dat die markt verzadigd was. ‘Wat als we naar mensen kijken in plaats van producten?’, zei ik toen tegen Thom.

Grijnzend: “Zijn vader zag dat ook wel zitten, geld vragen aan een kennis blijft toch lastig”. Huurbuur biedt nu uitkomst. “Wij brengen vraag en aanbod samen. Eigenlijk is Huurbuur een soort Marktplaats voor diensten,” vertelt Kaj Leroy. “We starten klein, in Den Haag en Leiden, de steden waarin we zelf wonen. Als het succesvol wordt, willen we het internationaal uitrollen. Er staan al een paar investeerders klaar om in te stappen.”

Bijenkorf Cadeaubon

Om te peilen of hun idee voor Huurbuur zou aanslaan, deden Kaj Leroy en Thom Nierop eerst een marktonderzoek. Negentig procent van de 350 respondenten gaf aan best wel een klus te willen doen. De afnemers bleken veelal alleenstaande moeders en studenten. Studenten? Nierop: “Ja joh, die studentenhuizen zijn meestal hartstikke goor, dus als iemand je keuken dan een sopje wil geven… Ik zou het wel hebben gedaan.”

Tegelijkertijd zijn het ook vooral handige studenten die de klusjes uitvoeren. “Omdat het zo flexibel is. Stel, je hebt een tussenuur en je wilt wat bijverdienen. Dan kijk je op je telefoon en kies je iets uit wat openstaat. Kun je in dat uurtje mooi even een gazonnetje maaien bijvoorbeeld.” Huurbuur kent drie categorieën: schoonmaak, ICT en huiselijke klussen. “Denk bij die laatste categorie aan een muur verven of het in elkaar zetten van een IKEA-kast.”

Strikvraag

De opdrachtgever bepaalt van tevoren hoeveel hij voor een klus wil betalen. Leroy: “Zeg tien euro voor het uitlaten van de hond. Als iemand dat een redelijk bedrag vindt, accepteert hij de opdracht en stuurt een betaalverzoek. Na betaling wordt de transactie geparkeerd in een ‘e-wallet’. Zodra beide partijen tevreden zijn, wordt er uitbetaald.” En als een partij niet tevreden is? “Dan gaan ze met elkaar in gesprek. Eventueel fungeert Ton of ik als mediator.” Brede grijns: “We gaan het wel zien.”

Nog een strikvraag: Stel, iemand breekt een been bij het zemen van de ramen, dekt Huurbuur dan de letselkosten? Leroy: “We hebben minstens vijftien verzekeringsmaatschappijen gebeld, maar omdat wij een nieuw concept hebben, kunnen zij de risicomodellen niet berekenen. Gelukkig heeft iedereen een basisverzekering, dus daar moeten we het voorlopig mee doen.”

Als Huurbuur.nl volgende week live gaat, moeten er natuurlijk wel aanbieders en afnemers zijn. Leroy en Nierop gaan ‘lekker ouderwets flyeren en posters ophangen’. “Een online-mediacampagne is nu nog te duur voor ons. We beginnen gewoon klein met ons eigen netwerk en hopen dat de tamtam de rest doet.”

Meer informatie: www.huurbuur.nl

Dit artikel uit de krant van 15 april 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haagse verhalen lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Bekijk meer van