HTM nog niet terug op niveau van voor corona

Het aantal reizigers van de HTM groeit, maar is nog niet terug op het niveau van voor de Covid-pandemie.

Door

Het aantal reizigers is in 2023 met bijna zes procent toegenomen tot 81 miljoen. Daarmee is het niveau van 2019 bijna gehaald, op drie procent na. “Corona heeft onze reisgewoonten ingrijpend veranderd. Doordat meer mensen vanuit huis werken, zien we een nieuwe verdeling van piekmomenten. Maandag lijkt bijvoorbeeld rustiger te blijven dan voorheen, terwijl op dinsdag en donderdag en ook in de weekends het aantal reizigers op of zelfs boven het niveau van 2019 zit. We verwachten dat het aantal reizigers in 2024 gestaag zal toenemen,” zegt algemeen directeur Jaap Bierman. Het vervoerbedrijf heeft in 2023 een positief resultaat van 2,2 miljoen behaald.

Uitdagingen

Net als in andere sectoren in Nederland heeft HTM te kampen met de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Bierman: “Dat heeft ons in 2023 in toenemende mate zorgen gebaard. Het tekort aan personeel zien we vooral in onze rijdiensten en in technische functies. We zetten alles op alles om meer mensen aan te trekken.”

HTM heeft eind 2023 een onderhandelingsakkoord bereikt met de vakbonden over een nieuwe, ruimere cao met daarin een loonsverhoging van 22,5 procent tot en met 2026. Bierman: “We hopen daarmee niet alleen nieuwe medewerkers aan te trekken, maar ook huidige medewerkers te behouden. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven door ook in te zetten op het verlagen van de werkdruk en te blijven zorgen voor goede werkomstandigheden.”

Inkrimping dienstregeling

Ondanks dat alles heeft de HTM in maart 2024 als een van de laatste OV-bedrijven moeten besluiten de dienstregeling in te krimpen.“We vinden dit vervelend en realiseren ons dat dit leidt tot minder vergoeding van onze opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag omdat we minder rijden dan afgesproken. Maar door het tekort aan personeel hadden we meer onverwachte rituitval dan gewenst. Onze reizigers moeten kunnen rekenen op tram of bus op het aangegeven tijdstip. Daarom konden we helaas niet anders dan de frequentie verlagen, om de betrouwbarheid van de dienstregeling te borgen,” aldus Bierman

Komst lange bussen

De HTM zegt ‘ambitieus’ te zijn. Vorig jaar zijn meer dan honderd nieuwe elektrische bussen besteld bij Daimler Buses Nederland. Daar zitten ook een aantal verlengde modellen bij (18 in plaats van 12 meter). Naar verwachting worden de eerste nieuwe elektrische bussen van 12 meter dit najaar ingezet in de dienstregeling. Aan het einde van het jaar volgt het lange materieel.

Ook bij het tramvervoer zijn er ontwikkelingen. Bierman: “Om de komst van onze nieuwe gelijkvloerse trams mogelijk te maken, wordt in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag de infrastructuur van de tramlijnen 1, 6 en 12 aangepast. De verbouwing van onze remise Scheveningen is in volle gang en de plannen voor de nieuwe remise Guldenpad bij het Prins Clausplein zijn in voorbereiding.” De aanpassingen op de trajecten van 1, 6 en 12 betreffen het uit elkaar leggen van de sporen. Nog niet overal is duidelijk wat de inrichting van de betreffende straten wordt, zoals bijvoorbeeld de Goudenregentraat.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van