Horecaconflict op Prins Hendrikplein escaleert
Het Zeeheldenkwartier ontwikkelt zich in hoog tempo tot ‘the place to be’ in Den Haag. Maar op het Prins Hendrikplein stuit de groeiende horeca op taai verzet van de bewonersorganisatie.
“Ik begrijp het niet,” zegt Patrick van Aller, eigenaar van de vorig jaar geopende ‘gastropub’ Van Kinsbergen op het Prins Hendrikplein. “Ik wil wat van dit plein maken en velen in de buurt zijn blij met ons terras, maar de bewonersorganisatie De Groene Eland blijft maar procudures aanspannen. Ik ben ten einde raad.” In het voorjaar heeft de gemeente het terras een keer gesloten. En nu zou Van Aller het huisbrouwerijtje in zijn zaak moeten afbreken.
De ondernemer toont in zijn sfeervolle zaak aan het Prins Hendrikplein stukken en laat een commentaar lezen van zijn juridisch adviseur. Het beeld rijst op van een zeer behoudend ingestelde bewonersclub, een gemeente met diensten die elkaar tegenwerken en horecaondernemers die graag willen uitbreiden (en ook weleens een terras inrichten voordat op het stadhuis alle stempels zijn gezet).
Behalve Van Kinsbergen exploiteren ook grand café Victoria en saladebar Buddha Bowl een terras op het ruime plein. Ook zij ondervinden tegenwerking. En ook op het Anna Paulownaplein zijn er spanningen tussen de horeca en omwonenden, verenigd in ‘bewonerscollectief’ RondomAnna. Ondernemer Casper Smits van de restaurants Bite Me en Publique: “Er is telkens wat. Als ze doorgaan, gaat een van ons nog eens door het putje voor vier of vijf ton.”
Misbruik
De juridisch adviseur van Van Aller stelt dat De Groen Eland ‘misbruik van recht’ maakt door steeds opnieuw bezwaar te maken. Volgens de ondernemers is de bewonersorganisatie het contact met de realiteit kwijtgeraakt en heeft deze nog maar een kleine achterban. Van Aller: “Het zijn allemaal oudere wijkbewoners. Jonge gezinnen en expats weten ze niet te bereiken. Dit is geen normale oppositie meer, dit is een poging een ondernemer kapot te procederen. Mijn dochter heeft laatst gedroomd van ‘groene aliens’, dat komt doordat ze haar ouders zo vaak over De Groene Eland heeft horen praten.”
Er is telkens wat. Als ze doorgaan, gaat een van ons nog eens door het putje voor vier of vijf ton.
Van Allers negatieve visie op de wijkorganisatie wordt bevestigt door Jenny Huttinga, voorheen actief lid. “Er is een klein clubje dat de dienst uitmaakt. Kritiek wordt niet geduld. Er zou eigenlijk een nieuwe bewonersorganisatie moeten komen. Kijk, discotheek De Tempel vroeger, díé veroorzaakte overlast. Maar deze horeca zorgt er juist voor dat het Zeeheldenkwartier een fantastische wijk is.”
Rechtszekerheid
De man achter de schermen bij De Groene Eland én RondomAnna is jurist Henk Boenders. Hij ontkent dat hij het recht misbruikt om zijn zin door te drijven.
“Het gaat om de rechtszekerheid van de burgers. Er is door de gemeente eerder gezegd dat het Prins Hendrikplein, in tegenstelling tot het Anna Paulownaplein, géén horecaplein zou worden. Maar in de praktijk blijkt dat de gemeente telkens weer vergunningen afgeeft voor nieuwe zaken en terrassen. Dat is in strijd met het bestemmingsplan. En daarom vechten wij die vergunningen aan.”
Afspraken over het Prins Hendrikplein
Volgens Boenders zou het van visie en lef getuigen als de gemeente alle partijen uitnodigt om met open vizier afspraken te maken over het Prins Hendrikplein. “Kom naar de wijk en vraag: is jullie mening inderdaad veranderd en willen jullie meer horeca?” Van Aller is het, voor het eerst, met Boenders eens. “Inderdaad, er is een toekomstvisie nodig. En dan kappen met die procedures. Daar schiet uiteindelijk niemand iets mee op.”
Er is door de gemeente gezegd dat het Prins Hendrikplein, in tegenstelling tot het Anna Paulownaplein, géén horecaplein zou worden.
Ralf Sluijs, gemeenteraadslid voor Groep de Mos en voorstander van meer reuring in de stad, lijkt dit een goed idee. “Het succes van Van Kinsbergen laat zien dat er in het Zeeheldenkwartier groot draagvlak is voor deze mooie zaak. Het is doodzonde dat de continue bezwaren van De Groene Eland het ondernemerschap keer op keer negatief beïnvloeden. Bemiddeling is altijd een goed idee om eruit te komen met elkaar. Wat ons betreft, mogen de burgemeester en wethouder Boudewijn Revis, vanuit hun hoofdrol bij de vergunningverlening, daar zeker een rol in spelen. Maar met een gezamenlijke bak koffie kom je vaak ook een heel eind.”
Bordeel
De ondernemers Van Aller en Smits hebben nog een andere boodschap aan de wijkclubs. Smits: “Besteed nou eens aandacht aan de echte problemen. Bijvoorbeeld het drugsverkeer en de vele coffeeshops.” Van Aller: “En aan de vestiging van een bordeel in de buurt, in plaats van goede bedrijven dwars te zitten.”
Een bordeel? En inderdaad, niet ver van het Prins Hendrikplein is enige tijd geleden een seksclub neergestreken. De site meldt: ‘Bij ons kunt u genieten met onze dames in Luxe en Klasse voor een betaalbare prijs. Wij wensen u een aangenaam verblijf.’
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement. Heeft u interesse in onze wekelijkse nieuwsbrief? Klik dan hier.