Hart voor Den Haag: Maak van lijn 17 ‘Cultuurtram’

Geen tramlijn in Nederland verbindt zo veel culturele hotspots als de Haagse lijn 17. Maak er een ‘Cultuurtram’ van, zegt Hart voor Den Haag.

Door

Gemeenteraadslid Coen Bom heeft samen met zijn fractievoorzitter Richard de Mos een ‘initiatiefvoorstel’ voor een cultuurtram opgesteld, dat ze voorleggen aan de gemeenteraad. “We willen werk maken van het Museumkwartier en hadden graag gezien dat er door het college pro-actiever was gehandeld en dat het Literatuur- en Kinderboekenmuseum daar een plek had gekregen,” zegt Bom. “We moeten er nu alles aan doen om het unieke Museumkwartier te versterken en beter te promoten. Zo’n cultuurtram is daarvoor een ludiek middel.” Het Museumkwartier is het gebied rond het Korte Voorhout en de Hofvijver.

Gemeenteraadslid Coen Bom (Hart voor Den Haag).| Foto: Martijn Beekman/Gemeente Den Haag 

‘Initiatiefvoorstel’ is een wat weidse benaming voor het plan. Dat beschrijft namelijk een rit met lijn 17 langs alle ‘culturele parels’, beginnend bij de voormalige Amerikaanse ambassade (kunstinstelling West) en de Koninklijke Schouwburg en eindigend bij het Museon/Omniversum en het Kunstmuseum. Meer een ludiek plan, dan een echt voorstel. “Ludiek, maar wel met een serieuze ondertoon,” zegt Richard de Mos. “Waar in Nederland rijdt een tramlijn langs de Koninklijke Schouwburg, langs de voormalige Amerikaanse Ambassade waar Escher kan uitbreiden, het Haags Historisch Museum, het Binnenhof en het Mauritshuis en langs de musea in het Statenkwartier? Dat is uniek. Promoot dat met  de Cultuurtram en wees er trots op!”

Zoals de Bikinilijn

De praktische kant van het voorstel is eenvoudig. Eén of meer tramwagens zouden bestickerd moeten worden, zoals dat ook in de zomer gebeurt, wanneer lijn 1 wordt ‘omgebouwd’ tot Bikinilijn. Dat kost per tram ongeveer 35.000 euro per jaar, een ‘minimale investering’ volgens De Mos en Bom.

Er is wel één probleem. Op lijn 17 rijdt het nieuwere tramtype Avenio en straks mogelijk de Tina van de Zwitserse firma Stadler. Deze voertuigen worden niet beplakt met reclame.

Een oplossing zou kunnen zijn tussen de nieuwe trams een ouder model te laten rijden, mét bestickering. Aangezien er zelfs museummaterieel in de stad rijdt, zoals de ‘Tourist Tram hop-on hop-off’ (type PCC-car, circa 1970), zou dat moeten kunnen volgens De Mos en Bom.

De Tourist Tram is een PCC-car uit de collectie van het Haags Openbaar Vervoer Museum. | Foto: PR

Standaardportret
Bekijk meer van