Haagse neonazi Joop Glimmerveen overleden  

De extreemrechtse activist en provocateur Joop Glimmerveen is op Eerste Kerstdag op 94-jarige leeftijd overleden.

Door

Dat heeft de Nederlandse Volksunie (NVU), de groepering waaraan hij lang leiding gaf, bekendgemaakt. Glimmerveen woonde het grootste deel van zijn leven in Den Haag. Dat leven bestond uit een aaneenschakeling van partijruzies, provocaties en rechtszaken. Glimmerveen werd tot twee keer toe veroordeeld tot een celstraf wegens haat zaaien en groepsbelediging van ‘buitenlanders’. Eén van die veroordelingen had betrekking op zijn uitspraak in 1996 dat ‘Surinamers, Turken en Antillianen in rap tempo over de grens moeten’. Ook bedreigde hij de toenmalige hoofdredacteur van de Haagsche Courant, Jan Schinkelshoek, die had geschreven dat de staat zou moeten optreden tegen extremistische partijen. Glimmerveen stelde Schinkelshoek ‘de strop’ in het vooruitzicht als hij ooit aan de macht zou komen.

Overal omstreden

Van alle radicale plannen van Glimmerveen is nooit iets terechtgekomen. Zijn Hitler-verering en het ontkennen van de Holocaust (‘Er is niet één Jood vergast’) maakten hem zelfs bij geestverwanten omstreden. Met een andere Haagse politieke extremist, Hans Janmaat (1934-2002), boterde het mede daarom niet. Terwijl Janmaat met zijn Centrumpartij nog enig succes boekte, liepen alle avonturen van Glimmerveen uit op een mislukking. Zo slaagde hij er in 1974 net niet in in de Haagse gemeenteraad te komen. Zijn leus was: ‘Den Haag moet blank en veilig blijven!’.

Glimmerveen, die in Korea vocht en ooit als boekhouder bij de Navo werkte, zag zichzelf als nationaalsocialist. Hij verheerlijkte Hitler-Duitsland (‘de eerste werkelijk beschaafde staat in de moderne geschiedenis’) en ook Anton Mussert en de NSB. De gerechtelijke executie van Mussert in 1946 noemde hij een ‘ramp’.

Graf Peter Ton

In 1983 wilde hij met medestanders een krans leggen bij het graf van WA-man Peter Ton op Nieuw Eykenduynen. Ton kwam in september 1940 om het leven bij een schermutseling tussen de WA (knokploeg van de NSB) en de Haagse politie en werd vervolgens vereerd als ‘martelaar’. Burgemeester Frans Schols verbood de manifestatie op het kerkhof en dreigde de politie te zullen inzetten. De krans is niet gelegd. Glimmerveen beperkte zich, naar verluidt, tot het betalen van de grafrechten van de met een rune-teken versierde laatste rustplaats van Ton.

Ook tussen Glimmerveen en de NVU liep het uiteindelijk spaak. In 2001 werd de veel jongere Constant Kusters voorzitter en verdween Glimmerveen van het toneel. De groepering bewijst haar oud-voorzitter op Facebook nog wel eer. Een korte mededeling over zijn overlijden eindigt met de woorden: ‘Rust in vrede kameraad!’

Standaardportret
Bekijk meer van