Haags lerarentekort afgenomen
Het lerarentekort in Den Haag is afgelopen jaar afgenomen, voor het eerst sinds tijden. De daling is het hoogst in de Hofstad; de tekorten zijn dat ook nog steeds.
De gemeente reageert ‘voorzichtig hoopvol’ op de recente meting, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Daaruit blijkt dat de lerarentekorten in 2024 zijn afgenomen in Den Haag. Ten opzichte van vorig jaar daalde het tekort in het basisonderwijs van 21,8 naar 17,5 procent en in het voortgezet onderwijs van 10,1 naar 5,2 procent. Daarmee kent de Hofstad de grootste verbetering van de grote vier steden en Almere, waar de tekorten het hoogst zijn.
‘Dat het lerarentekort in Den Haag is afgenomen, is deels te verklaren door demografische ontwikkelingen en deels door het resultaat van genomen maatregelen,’ stelt verantwoordelijk wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, onderwijs) in een brief aan de gemeenteraad. ‘Zo is er met succes ingezet op het werven en opleiden van ruim tweehonderd zijinstromers. En zijn er stappen gezet in het gericht begeleiden van leraren op scholen waar de tekorten het grootst zijn, zoals in Laak.’
Verschillen tussen stadsdelen
Er zijn grote verschillen tussen de stadsdelen, waarbij het lerarentekort in het basisonderwijs het hoogst (27,2 procent) is in Laak en in het voortgezet onderwijs het hoogst in Leidschenveen-Ypenburg (15,1 procent). Scheveningen en Loosduinen hebben een minder groot tekort, van respectievelijk 10 en 10,5 procent. Den Haag kampt nog steeds met een veel groter lerarentekort dan de rest van Nederland, waar het tekort in het basisonderwijs 6,6 procent is.
“Een hoopvolle maar broze situatie,” noemt de onderwijswethouder de stand van zaken. “We hebben alle zeilen bijgezet en we zien nu dat onze maatregelen hun vruchten afwerpen. Met de voorziene monstertekorten als gevolg van de vergrijzing in de komende jaren is het enorm belangrijk dat we deze maatregelen kunnen doorzetten. Zeker in een stad als Den Haag, waar de laaggeletterdheid in sommige wijken enorm hoog is en veel kinderen al met een achterstand aan de basisschool beginnen.” Daarom roept Bredemeijer het kabinet op om grote steden blijvend te steunen bij het indammen van het lerarentekort. Op dit moment is de financiële steun voor het basisonderwijs tijdelijk en loopt deze in 2026 af.