Grote steden willen zelf optreden tegen zware verkeersovertreders
Den Haag en de andere drie grote steden willen zelf flitspalen kunnen plaatsen en verkeersboetes uitdelen. Ze willen ‘alles op alles zetten om de verkeersveiligheid te verbeteren’.
In een donderdag aan het kabinet verstuurde brief schrijven de betrokken wethouders dat het aantal verkeersongelukken en dodelijke slachtoffers toeneemt. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat de ‘pakkans’ te klein is. Daardoor zijn er te veel hardrijders en mensen die met te veel alcohol op achter het stuur kruipen. Dat leidt tot gevaar en ‘onbeschrijflijk leed’, aldus de bestuurders.
“Het vergroten van de verkeersveiligheid in Den Haag is een van de prioriteiten van het Haagse college van B en W,” licht wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) toe. “Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Verkeersveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. We doen al veel: we richten bijvoorbeeld onze straten veiliger in, en brengen de maximumsnelheid terug waar het kan. Maar om snelheidsovertredingen effectief aan te pakken hebben we ook in Den Haag meer bevoegdheden nodig, zodat we zelf flitspalen kunnen plaatsen en kunnen beboeten als dat nodig is.”
Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Verkeersveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid
Om de handhaving op te schroeven willen de gemeenten dus zelf de bevoegdheid krijgen om flitspalen te plaatsen. Nu valt dat onder het openbaar ministerie en duurt het zeer lang voordat een paal wordt geplaatst: ‘een druppel op een gloeiende plaat’, volgens de wethouders. Pas een verdubbeling van het aantal flitspalen zou zoden aan de dijk zetten. Uit onderzoek blijkt dat dit 120 doden per jaar zou schelen.
Zelf de boetes houden
De gemeenten zijn bereid om de palen zelf te betalen, mits zij zelf de opbrengst van de boetes mogen houden. Dat geld zou dan in een ‘decentraal verkeersveiligheidsfonds’ worden gestopt en niet, zo voegen de wethouders er voor de zekerheid aan toe, in ‘een nieuw theater of een mooi plein’.
Maar de gemeenten willen nog verdergaan. Boa’s zouden verkeersbonnen moeten mogen uitschrijven ‘op kenteken’. En ze zouden ‘simpele snelheidscontroles kunnen uitvoeren met mobiele apparatuur en (desnoods kleinschalig) alcoholcontroles kunnen uitvoeren’.
Om aan bevoegdheden over te dragen is volgens de wethouders een nieuwe governance-organisatie nodig. Daarin moeten alle betrokken partijen ‘aan de slag gaan om tot oplossingen te komen voor het gebrek aan verkeershandhaving’. Er is nu geen landelijke ‘verkeershandhavingstafel’ waar vraag, aanbod, kennis en bevoegdheden worden uitgewisseld. De oproep van de wethouders wordt ondersteund door alle landelijke organisaties die zich bezighouden met verkeersveiligheid zoals de ANWB, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de BOVAG.
Haagse flitspalen
In Den Haag staan 23 flitspalen. De topscorers van 2023 zijn de twee camera’s op de Benoordenhoutseweg ter hoogte van de Laan van Clingendael. In de richting van Wassenaar flitste die in 2023 36.254 keer; de andere kant op 18.772 keer. Ook die op de Moerweg bracht z’n geld op: 28.546 foto’s. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau.