Grote renovatie HMC Westeinde komt eraan

Het Westeinde Ziekenhuis wordt de komende jaren compleet gerenoveerd en uitgebreid. Ook Antoniushove krijgt meer voorzieningen.

Door

Dat heeft de directie van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) vrijdag bekendgemaakt. Met de banken is overeenstemming bereikt over de financiering van het ‘Integraal Huisvestingsplan’(IHP). Dat kost 421 miljoen euro; de banken verstrekken voor 210 miljoen euro aan leningen. De rest betaalt HMC zelf. ‘We zijn enorm blij met het vertrouwen van de banken [in] onze plannen. Met het akkoord voor de financiering, hebben we een belangrijke stap gezet in onze ambities,’ aldus de raad van bestuur in een verklaring. Eerder was al aangegeven dat de verkoop van de grond van het te slopen HMC Bronovo nodig is om het Westeinde te kunnen renoveren.

De voorbereidingen voor de eerste fase, die loopt tot en met 2029, beginnen nog dit jaar. HMC Westeinde wordt van binnen en van buiten gerenoveerd; de gevels krijgen ‘een ander aanzicht’. De Intensive Care wordt vergroot en vernieuwd en er komen extra operatiekamers. De ‘parkeermogelijkheden worden verbeterd’, aldus het bericht.  Ook HMC Antoniushove krijgt er operatiekamers bij. Dat is onder meer nodig door de sluiting van Bronovo, uiterlijk in 2030. De tweede fase van het huisvestingsplan loopt van 2030 tot  2035.

Samenwerking met Haga

HMC Westeinde blijft het centrum voor hoogcomplexe en acute zorg en blijft groeien. Het ziekenhuis gaat ook steeds meer samenwerken met de ‘concurrent’ Haga (Leyenburg), dat op zijn beurt het ooit begonnen fusieproces met het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft vorig jaar definitief heeft stopgezet. Iedereen met ernstig letsel in de regio Den Haag wordt voortaan naar HMC Westeinde gebracht. Een aantal chirurgen verhuist van de Leyweg naar het Westeinde/Lijnbaan.

Antoniushove heeft als specialiteit de behandeling van kankerpatiënten. Daarnaast vinden er planbare operaties plaats. Dat laatste gebeurt ook nog in Bronovo, maar die functie komt steeds meer onder druk te staan door het personeelstekort. ‘Uitgangspunt blijft dat HMC op termijn toewerkt naar twee hoofdlocaties: HMC Antoniushove en HMC Westeinde,’ bevestigt de raad van bestuur nogmaals. Voor het verzorgingsgebied van Bronovo werkt HMC aan een ‘vernieuwend zorgaanbod’. Hoe dat er precies gaat uitzien, is nog niet bekend.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van