Grote brand verwoest deel huizenblok Schilderswijk

Een felle nachtelijke brand heeft grote schade aangericht in de Wouwermanstraat in de Schilderswijk. Tientallen huizen zijn verwoest. UPDATE

Door

De brandweer kon pas rond 12.30 uur het sein ‘brand meester’ geven.  Tegelijk werd gemeld dat tussen de 35 en 40 huizen ’tijdelijk onbewoonbaar’ zijn geworden. Gezien de omvang van de schade lijkt het overigens onvermijdelijk dat er woningen gesloopt moeten worden. Bij de brand zijn opmerkelijk genoeg geen gewonden gevallen.

De brandweer kreeg rond 3.00 uur een melding van een woningbrand, Eenmaal ter plekke breken verschillende vooroorlogse portiekwoningen in brand te staan. Circa vijftig bewoners en omwonenden zijn geëvacueerd, ook uit de Joris van der Haagenstraat. Ook de Alfath Moskee stond vanmorgen in brand; het is een gebedshuis van de Marokkaanse gemeenschap. De rook was en is in de wijde omtrek te ruiken. Er is een NL-alert uitgegaan in een ruim gebied rond de brand.

In de ochtend wordt duidelijk hoe groot de ravage is. | Foto: Regio15

Een buurtbewoner vertelde Omroep West dat er in het huizenblok veel Bulgaren woonden. “Die moesten hun huis verlaten. Ze bewaarden hun geld thuis, dus ze zijn nu alles kwijt. Ik vind het hartstikke zielig, ik moet er van huilen.”

Burgemeester Jan van Zanen heeft zich, zoals gebruikelijk bij grote branden, ter plekke op de hoogste gesteld. In een verklaring zegt hij: ‘De beelden van deze grote brand midden in een woonwijk zijn verschrikkelijk. Veel mensen die nu uit huis zijn verkeren in onzekerheid en zijn geschokt. De brandweer levert een grote inspanning [om] de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen.’

De Wouwermanstraat donderdagmorgen. | Foto: Twitter/MvGruijthuijsen

 

Standaardportret
Bekijk meer van