Greta Thunberg twee keer gearresteerd, blokkade A12 voorkomen

De Haagse politie heeft zaterdagmiddag bij een demonstratie van Extinction Rebellion tot twee keer toe de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg aangehouden.

Door

Extinction Rebellion (XR) was van plan voor de 37ste keer de Utrechtsebaan te blokkeren ter hoogte van het Malieveld. De massaal aanwezige politie verhinderde dat. Het verkeer kon doorrijden. Er werden veel agenten te paard ingezet. Burgemeester Jan van Zanen had het blokkeren van wegen uitdrukkelijk verboden. Wel was er toestemming om te demonstreren op de Koekamp, tegenover de Prinsessegracht. XR protesteert tegen het politieoptreden omdat de vrijheid van demonstratie erdoor ingeperkt zou zijn. Een woordvoerder: “Hoe vaak dat ook gebeurt, we blijven terugkomen. Onze eis is redelijk en rechtvaardig: stop per direct met alle fossiele subsidies.”

Twee keer Thunberg

Een deel van de actievoerders blokkeerde korte tijd de Zuid-Hollandlaan ter hoogte van het voormalige Esso-gebouw (‘de Rode Olifant’). De politie arresteerde hier een aantal mensen, onder wie Greta Thunberg (21). De Zweedse is al jaren het gezicht van de internationale klimaatbeweging. Thunberg werd per HTM-bus afgevoerd naar het ADO-stadion, maar keerde later weer terug in de buurt van het Malieveld. Met een groep demonstranten blokkeerde zij de Koningskade, niet ver van de Bosburg. Ook hier trad de politie op. Thunberg werd uit de groep gepikt en afgevoerd in een arrestantenbusje. De demonstranten zijn volgens de politie niet vastgezet of geregistreerd, maar alleen ‘naar een andere plek’ gebracht.

XR kondigde zaterdag aan dat zij deelneemt aan een ‘grootse internationale campagne tegen de fossiele subsidies’. Die wordt gevoerd met dertig bewegingen uit vijftien landen onder de naam ‘United for Climate Justice’. Op 4 mei is er een actiedag met blokkades gepland in Brussel.

Standaardportret
Bekijk meer van