Gemeente koopt oude Rode Kruis Ziekenhuis

Den Haag koopt het gebouw van het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis aan de Sportlaan van het Haga Ziekenhuis.

Door

Dat heeft het college van B en W eind vorige week bekendgemaakt. Het gaat om een zogeheten ‘strategische verwerving’. De stad zorgt er met de aankoop voor dat zij de regie houdt over deze plek aan de rand van de Vogelwijk. Het gebouw wordt voorlopig onder meer gebruikt voor de tijdelijke opvang van verschillende groepen, variërend van studenten tot asielzoekers. Er is nu al een winteropvang voor daklozen gevestigd. Daarnaast is een deel van het complex opnieuw in gebruik genomen als vaccinatielocatie voor Covid (herhaalprik ouderen).

Wat er uiteindelijk met het 40.000 vierkante meter grote complex gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Renovatie en verbouwing tot appartementen is mogelijk, maar ook sloop en vervanging door woningbouw. Wat de gemeente voor het complex betaalt, is vertrouwelijk. Wel is er een asbestprobleem. Het eerste deel van de sanering, 750.000 euro, betaalt de gemeente. De rest van de kosten wordt gedeeld met Haga; het gemeentelijke deel wordt van de koopsom afgetrokken.

Vaker actief grondbeleid

De gemeenteraad moet de aankoop nog goedkeuren, maar dat zal zeker gebeuren. Bij de laatste collegevorming is afgesproken dat de stad vaker dit soort ‘actief grondbeleid’ zal voeren. D66-raadslid Peter Mekers heeft het over ‘een goede zet’. “Zo hebben we als gemeente weer zeggenschap over wat er gaat gebeuren met deze locatie.” Ook Tim de Boer, fractievertegenwoordiger van de HSP is enthousiast. “Al vaak gevraagd om meer actief te ontwikkelen en panden op te kopen. Fijn dat de gemeente die stap hier daadwerkelijk zet.”

 

Het is goed dat er wat met het gebouw gaat gebeuren. Een woonbestemming zou fantastisch zijn
Redmar Wolf, wijkvereniging Vogelwijk

 

De omwonenden zijn nog niet ingelicht over de aanstaande aankoop. Ze zullen volgens de gemeente wel bij de toekomstige ontwikkelingen worden betrokken. Redmar Wolf, voorzitter van de wijkvereniging Vogelwijk, is positief over het gemeentelijke voornemen. “Het is goed dat er wat met het gebouw gaat gebeuren. Een woonbestemming zou fantastisch zijn. Ik denk dan vooral aan woningen voor senioren. Daar is in onze wijk veel behoefte aan.”

Het Rode Kruis Ziekenhuis in aanbouw, 1957. | Foto: Nationaal Archief

Het ziekenhuis verrees eind jaren vijftig als onderdeel van het wederopbouwplan voor de Segbroeklaan en omgeving. Op deze plek stond eerder ook al een ziekenhuis, maar dat sneuvelde in de oorlog in het kader van de aanleg van de Atlantikwall (landzijde). In 1999 verhuisde het Juliana Kinderziekenhuis van de Nieboerweg naar het Rode Kruis-complex. De ziekenhuizen fuseerden in 2004 met het Leyenburg Ziekenhuis, waardoor het Haga Ziekenhuis ontstond. In 2020 werd de locatie Sportlaan gesloten.

 

Standaardportret
Bekijk meer van