Referendum betaald parkeren zeer onzeker
Een referendum over de uitbreiding van betaald parkeren in de stad is ‘juridisch onmogelijk’, volgens burgemeester Jan van Zanen. Veel meer voorstellen van de oppositie leden vorige week schipbreuk.
Het referendum kwam vorige week aan de orde bij de begrotingsbehandeling. Hoewel de initiatiefnemers gesteund door de partij Hart voor Den Haag (HvDH) genoeg handtekeningen (10.993) hebben binnengehaald om een volksraadpleging mogelijk te maken, kan het waarschijnlijk toch niet. Van Zanen kwam tijdens de raadsvergadering van donderdag met een korte brief. Daarin stond dat uit ingewonnen juridisch advies blijkt dat het referendum in feite gaat over ‘gemeentelijke belastingen’. En dat onderwerp ‘is zonder enige restrictie uitgesloten van een referendum’.
HvDH-fractievoorzitter Richard de Mos reageerde woedend. Volgens hem is het juridische advies onzin, omdat het referendum niet gaat over de hoogte van de parkeerbelasting. “Het gaat over de uitbreiding ervan, waar je wel en niet moet betalen. Van de tarieven blijven we af.” De Mos zei verder dat het vertrouwen van zijn partij in Van Zanen ‘in één klap weg’ was omdat hij de ‘spelregels voor een referendum’ zou hebben veranderd en daarmee ‘smerige spelletjes’ speelde. De fractievoorzitter diende daarom een motie van wantrouwen in tegen de burgmeester.
Deze verdedigde zijn optreden met de mededeling dat hij ‘gewoon zijn werk’ heeft gedaan. “Dat raadsleden bij Hart voor Den Haag teleurgesteld zijn, daar kan ik niks aan doen. Van spelletjes is echter geen sprake, dat werp ik ver van me. Ik heb mijn werk naar beste weten gedaan.” Hart voor Den Haag kreeg behalve van Forum voor Democratie (één zetel) geen steun voor de schrobbering aan het adres van de burgemeester. De motie werd met 32 tegen 10 stemmen verworpen. Een zwakkere motie (van afkeuring) haalde het evenmin. De raad buigt zich op een later moment nog over het referendum, maar de kans dat het er komt is klein.
Wethouder Arjens Kapteijns (GroenLinks, mobiliteit) wil vanaf komend jaar in een aantal wijken alsnog betaald parkeren invoeren. Het gaat om Morgenstond, Erasmusveld-Midden, Kijkduin, Zichtenburg/Kerketuinen, Binckhorst, Bouwlust en Vrederust, Loosduinen, Mariahoeve en Marlot.
Van spelletjes is echter geen sprake, dat werp ik ver van me
Asielopvang Sportlaan
De VVD kwam nog met een motie van afkeuring tegen het hele college van B en W naar aanleiding van het beschikbaar stellen en verbouwen van het oude Rode Kruisziekenhuis voor onder meer de opvang van asielzoekers. Hierbij ging het vooral om het uitstel waardoor de tijdelijke opvang wel eens tot 2033 kan gaan duren. Dat vindt de VVD een ‘schending’ van eerdere afspraken, leidend tot een ‘vertrouwensbreuk’ met de betrokken buurten. De motie werd met 24 tegen 18 stemmen verworpen.
Ook andere VVD-voorstellen haalden het niet, zoals dat om meer geld voor het plan Haagse Lanen vrij te maken en veel duidelijker te kiezen voor een vergroening van Spui, Hofweg en Kneuterdijk (verworpen met 26 tegen 16 stemmen). En ook een aanpassing van het nog ter discussie staande erfpachtbeleid – er komt nog een onderzoek – sneuvelde. Over het algemeen slaagde de oppositie er vorige week nauwelijks in de plannen van B en W te wijzigen. De begroting voor volgend jaar werd uiteindelijk met 26 tegen 16 stemmen aangenomen.
Kaapstraat weer open
Wat kleine successen boekte Hart voor Den Haag nog wel. Er komt een actieplan om traditionele Haagse koffiehuizen te behouden en ondersteunen. Verder wordt de afsluiting van de Kaapstraat bij de Schalk Burgerstraat in Transvaal ongedaan gemaakt. Deze twee jaar geleden ingevoerde maatregel zorgt voor veel hinder voor ondernemers. B en W moeten vóór het einde van het jaar ‘met een oplossing komen, waarbij de Kaapstraat op enigerlei wijze wordt ontsloten’. Doordat CDA en Denk meestemden met het rechtse deel van de oppositie, haalde dit voorstel een meerderheid (22 tegen 20 stemmen). Maar een motie om het eraan gerelateerde herinrichtingsplan van het Hobbemaplein om te gooien en het doorgaande verkeer er niet uit te halen, werd verworpen.
Actie tegen leegstand
GroenLinks haalde de lang gewenste leegstandsverordening binnen. De raad stemde in dit geval volgens de lijnen links (23 voor) en rechts (19 tegen). Dat wil zeggen dat het langdurig leeg laten staan van panden vanaf 2026 een overtreding is, waartegen de gemeente kan optreden. Eerder was al afgesproken dat de verordening er komt, maar GroenLinks bereikte met de motie dat deze tijdig klaar is omdat, zoals de tekst vermeldt, ‘Den Haag zich nog meer vertraging in de strijd tegen leegstand niet kan veroorloven’. In de begroting wordt vanaf 2026 geld gereserveerd ‘voor een ambitieuze uitrol en uitvoering van de verordening’. “Ik ben blij dat een meerderheid van de gemeenteraad met ons de kant van woningzoekenden kiest, en niet die van speculanten en pandjesbazen,” zei GroenLinks-raadslid Vincent Thepass na de vergadering. De rechtse partijen doen dat laatste dus wel, in zijn visie.
Een spannend moment leverde het GroenLinks-voorstel om ‘houtstookrestricties’ te onderzoeken, ofwel hoe het gebruik van houtkachels en open haarden aan banden kan worden gelegd. Bij de stemming staakten de stemmen (21-21). De motie wordt nu in de vergadering van 28 november opnieuw aan de raad voorgelegd.