Geen cassatie, zaak-De Mos eindelijk voorbij

Het Openbaar Ministerie (OM) vecht de bijna complete vrijspraak van Richard de Mos niet aan, maar legt zich neer bij de recente uitspraak van het gerechtshof.

Door

Daarmee komt er na bijna vijf jaar een definitief einde aan de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder en een aantal medeverdachten. Het Haagse gerechtshof sprak De Mos en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui twee weken geleden vrij van corruptie en omkoping. Eerder deed de Rotterdamse rechtbank dat al, maar het OM tekende hoger beroep aan tegen dat vonnis. In die zaak zijn De Mos en Guernaoui op één punt wel alsnog veroordeeld: het schenden van het ambtsgeheim.

De  Mos legt zich daarbij neer en erkent fout te zijn geweest. Dat geldt niet voor Guernaoui. Hij zei vrijdag tegen Omroep West dat hij wél in cassatie gaat. Guernaoui vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De vijf ondernemers die in deze zaak zijn vervolgd, zijn (opnieuw) volledig vrijgesproken.

Geen gronden

Het OM ziet af van verdere  stappen, liet het vrijdag in een verklaring weten. ‘Het OM heeft de arresten zorgvuldig bestudeerd en ziet geen gronden voor een cassatieverzoek. Ondanks vrijspraken in deze zaak is het OM tevreden met een aantal belangrijke onderdelen van de uitspraken.’ Al met al is de zaak-De Mos voor het OM uitgedraaid op een vrijwel compleet fiasco. In twee instanties oordeelde de rechter dat het onderzoek eenzijdig was omdat alles werd bekeken door de ‘corruptiebril’.

Alleen het laten uitlekken van geheime informatie bleef dus staan. De Mos kreeg daarvoor een voorwaardelijke geldboete; Guernaoui werd geen straf opgelegd. Over beiden stelde de rechter dat hij de lange duur van de zaak en alle ophef er omheen had laten meewegen.

Richard de Mos was al blij en is dat nu nog meer. ‘Na jaren opgejaagd te zijn, met je reinste smaad en laster te zijn besmeurd en beschadigd, emotioneel en financieel te zijn gesloopt, laat het OM mij nu ein-de-lijk los. Maar ik ben niet gebroken, ik ben niet geknakt, ik ben strijdbaarder dan ooit,’ schrijft  hij op X. De Mos liet eerder aan Den Haag Centraal weten dat hij zich nu met zijn partij Hart voor Den Haag gaat richten op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

 

Standaardportret
Bekijk meer van