Geen bekeuring voor gesnapte jongen (16), maar politieauto’s wassen
In plaats van een bekeuring kreeg een 16-jarige scooterrijder zonder rijbewijs een alternatieve straf. Van de agent kon hij als goedmaker politieauto’s wassen. De Haagse PVV is ontsteld en heeft raadsvragen gesteld.
Een agent van bureau Hoefkade betrapte de jongen in de Herman Costerstraat in Transvaal, terwijl deze een ritje maakte op een scooter. De 16-jarige jongen bleek geen rijbewijs te bezitten. Omdat deze ‘bekeuringsmaagd’ nooit eerder op de bon was geslingerd en meteen spijt betuigde, besloot de agent hem geen boete te geven. In plaats daarvan kon de jongen mee naar het bureau om politieauto’s te wassen. De vader van de knul, tevens eigenaar van de scooter en niet te spreken over het gedrag van zijn zoon, ging akkoord met de alternatieve ‘taakstraf’. Blijmoedig plaatste het bureau Hoefkade maandag een foto van de poetsende jongen op Instagram. ‘Discretionaire bevoegdheid!’, staat er boven de begeleidende tekst.
De actie is de PVV in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Iemand die zonder rijbewijs deelneemt aan het verkeer brengt andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar en is bij een ongeluk niet verzekerd,’ schrijft de fractie in een persbericht. ‘De partij vindt dat de door de agenten zelf verzonnen nepstraf niet in verhouding staat tot de ernstige overtreding.’ En dus heeft de PVV raadsvragen gesteld. ‘Juist in de Schilderswijk is men gebaat bij ‘law and order’,’ citeert het persbericht raadslid Sebastian Kruis. (…) ‘De politie is er om de wet te handhaven, óók als het allochtonen betreft.’
Dit is een creatieve uitvoering van de discretionaire bevoegdheid
De vervangende straf is ‘geenszins ons beleid’, stelt de Haagse politie. “Wel is het zo dat we binnen ons team aanmoedigen om bij het handhaven van de wet ook te kijken naar het effect dat wij willen bereiken. In dit geval ging het om een jongen die nog nooit een bekeuring had gehad, direct bekende dat hij fout zat en berouw toonde.” Dus kreeg de jongen het voordeel van de twijfel. “We gaan ervan uit dat hij hiermee zijn lesje geleerd heeft.”
Niet meteen een bekeuring
Het staat een opsporingsambtenaar vrij om een overtreding niet te bekeuren als de omstandigheden daarnaar zijn, zegt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit. “In veel verkeerssituaties gaan agenten een gesprek aan met weggebruikers over hun overtreding, in plaats van meteen te bekeuren. Deze zaak is een creatieve uitvoering van die discretionaire bevoegdheid.”
In het geval van een waarschuwing krijgt een overtreder vaak een aantekening in het systeem – gaat hij nogmaals in de fout, dan krijgt hij wél een boete. Dat is ook in onderhavige zaak het geval. “De politie toont hiermee haar menselijke gezicht,” aldus Timmer.
De jongen reed stiekem een rondje terwijl zijn vader boodschappen deed op de Haagse Markt, verklaarde hij achteraf. De PVV eist ‘alsnog een passende juridische straf’ voor de scooterrijder. Ook wil de partij dat burgemeester Pauline Krikke het politiebureau terechtwijst, ‘om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen’. De eisen lijken bij voorbaat kansloos.
Op Instagram betoonden de agenten van de Hoefkade zich tevreden over de actie. ‘Wij hebben in ieder geval weer blinkend schone auto’s,’ staat er in het fotobijschrift.