Gedumpte katten en kittens overspoelen opvanglocaties

Dierenambulance en -Hospitaal Den Haag slaakt een noodkreet: door de overvolle asiels wordt de organisatie overspoeld met gedumpte katten.

Door

Een zomerpiek met een overschot aan verlaten katten en kittens is vaste prik. Maar het is in het vijftigjarig bestaan van Dierenambulance en -Hospitaal Den Haag ‘nog nooit zo extreem geweest als dit jaar’. Dat zegt Linette Eveleens, woordvoerder van de organisatie, die is gevestigd aan de rand van het landgoed Oosterbeek, niet ver van de Rijksstraatweg. Het pand is tot de nok toe gevuld met kittens en katten. “We denken dat dit te maken heeft met de nasleep van corona. Veel mensen namen in die periode een kat in huis, maar lieten die niet steriliseren of castreren en worden nu geconfronteerd met nestjes kittens.”

Niet alleen de kattenkamers zijn afgeladen vol. Zelfs de knaagdierenopvang is erbij getrokken en daarmee is de grens wel bereikt. Eveleens: “Nog meer ruimte vrijmaken wordt lastig. Maar gelukkig valt het aantal knaagdieren momenteel mee.” Normaliter worden alleen zieke en gewonde katten en kittens opgevangen in het hospitaal, maar omdat de Dierenambulance nul op rekest krijgt bij asiels, die ook uitpuilen, moeten ook gezonde, gevonden dieren worden opgevangen.

 

Eén kat noemden we Big Mac, een grote kater die figuurlijk om op te vreten was
Linette Eveleens, Dierenambulance

 

“Afgelopen week vonden we in de Pieter Lastmanstraat nog een moederpoes met zes kittens,” vertelt Eveleens. Ook treft de Dierenambulance vaak zieke of op straat zwervende kittens aan. “Het verschil met voorgaande jaren is dat de kittens deze zomer ouder zijn dan eerdere jaren en duidelijk met mensen in contact zijn geweest. Misschien weten mensen zich geen raad weten met een nestje en zetten ze dan de dieren op straat. Ik kan me daar eigenlijk niets bij voorstellen. Zeker bij kleine en hulpbehoevende kittens die hun moeder nog nodig hebben.”

Grote drukte

Op dit moment zijn meer dan honderd ‘bedden’ bezet met katten en kittens. Normaal zijn dit er rond de dertig of veertig. Dit legt een enorme druk op de vrijwilligers die een dagtaak hebben aan het schoonmaken van de hokken, terwijl ze liever meer tijd besteden aan knuffelen en aandacht geven.

Kitten Jayden is recent binnengekomen. | Foto: Simone Janssen

Kitten Jayden is recent binnengekomen. | Foto: Simone Janssen

Roni Visser is al bijna vijf jaar vrijwilliger in het dierenhospitaal. “Normaal twee dagen per week, maar er zijn zoveel gaten in de roosters dat ik extra diensten draai,” vertelt ze. “Ik ben gek op dieren en wil dat er goed voor wordt verzorgd. Eigenlijk zou je ze het liefst allemaal mee naar huis nemen, maar dat gaat natuurlijk niet.”

Linette Eveleens hoopt dat de noodkreet veel mensen over de streep trekt om een kat of kitten in huis te halen. Er zijn tal dieren klaar voor nieuw baasje, zoals de kittens Reggy en Astra. “Ieder dier krijgt een unieke naam bij ons,” zegt Eveleens. “Dat betekent wel dat we door de ‘normale’ namen heen zijn. Zo hadden we een keer Big Mac, een grote kater die figuurlijk om op te vreten was. En dan was er Catney Houston, die luid miauwde.”

Medewerkster Yvonne van Laar in een van de opvangruimtes voor katten. | Foto: Dierenambulance

De woordvoerder doet een duidelijke oproep, voor wie een kat wil. “Kijk niet op Marktplaats, maar bij de asiels en bij ons. Wij kijken alle dieren na: ontwormen, ontvlooien en steriliseren ze. En we bestuderen hun  gedrag. Dan weet je wat je in huis haalt.”

Standaardportret
Bekijk meer van