Free Press Awards in De Nieuwe Regentes: Persprijzen voor martelingen, tanks en liefde

De Iraakse fotojournalist Ali Arkady, de Finse reporter Elias Huuhtanen en het Nederlandse fotografenduo Hadas Itzkovitch en Anya van Lit zijn voor hun werk gelauwerd met de Free Press Awards 2019.

Door

De vrije pers staat op veel plekken in de wereld onder druk, maar met gevaar voor eigen leven (alleen al in 2018 vierennegentig veelal onbestraft gebleven moorden) en onder moeilijke omstandigheden doen journalisten hun best om de waarheid boven tafel te krijgen. Dat lef verdient een aanmoediging, wat Free Press Unlimited betreft. Jaarlijks reikt de Nederlandse ngo in Den Haag drie internationale prijzen uit. Die voor de meest onverstoorbare journalist, de nieuwkomer van het jaar en de beste reportage. Deze keer, op 31 oktober, in theater De Nieuwe Regentes.

“We vinden dat journalisten meer aandacht zouden moeten hebben voor wat er met henzelf gebeurt, in hun eigen media,” onderstreept directeur Leon Willems het belang van zijn organisatie. “Er moet meer gerechtigheid en veiligheid komen. Daarom trainen we jaarlijks honderden journalisten in preventieve veiligheid, het voorkomen van digitale aanvallen en het ontsnappen uit oorlogsgebied. We bieden ook steeds betere juridische ondersteuning. En wij willen met het nieuwe project ‘A safe world for the truth’ meer zaken voor de rechter brengen.”

Menselijke kant

Ondanks bedreigingen aan het adres van hemzelf en zijn familie legde Ali Arkady met zijn camera de gruwelen vast die Iraakse troepen vanaf 2016 begingen in de strijd om Mosul. De Irakees documenteerde martelingen, verkrachtingen en moord.

 

We vinden dat journalisten meer aandacht zouden moeten hebben voor wat er met henzelf gebeurt, in hun eigen media.
Leon Willems (directeur Free Press Unlimited)

 

Voor zijn werk kreeg hij uit handen van de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib de ‘Most Resilient Journalist Award’. Hier is een bedrag van 15.000 euro aan verbonden. “Ik wilde iets laten zien dat niet vanbuiten te zien was en focussen op de menselijke kant van de oorlog,” vertelt een overrompelde Arkady.

“Daardoor kunnen we nu zien hoe deze criminelen zijn gesteund en zelfs gedecoreerd door de Iraakse overheid. In 2017 ben ik gevlucht. Maar het was een hele goede kans voor mij om te tonen wat er écht gebeurde.”

Erkenning

De prijs voor ‘Newcomer of the Year’ ging naar Elias Huuhtanen. De 24-jarige onderzoeksjournalist uit Finland maakte vorig jaar onder meer een verhaal dat wereldwijd opzien baarde. Tanks van Finse makelij, voorzien van Russische wapens, bleken gebruikt te worden voor een controversiële, door Saoedi’s geleide coalitie in de Jemenitische burgeroorlog. Naar aanleiding van Huuhtanen’s onthullingen besloot de Finse regering de wapenleveranties aan Saoedi-Arabië stop te zetten.

“Het is geweldig dat Free Press Unlimited mijn journalistieke werk erkent,” zegt hij nadat D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma hem de prijs, een studiebeurs, heeft uitgereikt. “En dit bewijst de waarde die ook kleine, onafhankelijke redacties kunnen hebben in het medialandschap.”

Free Press Award voor beste reportage

Dat het belang van een vrije pers ook vanuit een positieve emotie kan worden geïllustreerd, blijkt uit de waardering voor het project ‘Love Zone South Africa’ van Hadas Itzkovitch en Anya van Lit, partners in zowel de journalistiek als het leven. In woord en beeld portretteert het Nederlandse duo de gevolgen die het apartheidsregime vandaag de dag heeft voor liefdesrelaties tussen mensen van verschillend ras.

 

De liefdesverhalen dekken niet het conflict, ze gaan over een geschiedenis van discriminatie en onrecht.
Hadas Itzkovitch (journalist)

 

Kees Boon van de Postcode Loterij, sponsor van de awards, bood de journalisten de prijs voor de beste reportage aan, een cheque ter waarde van 5000 euro. “We zijn heel blij dat liefde een plek heeft in de journalistiek. Het is geen populair thema op het moment,” reageert Van Lit. Itzkovitch vult aan: “De liefdesverhalen dekken niet het conflict, ze gaan over een geschiedenis van discriminatie en onrecht. Wij proberen de mensen er een glimp van te geven om ervan te leren.”

Dit artikel biedt Den Haag Centraal u gratis aan. Wilt u meer lezen of meer weten over onze krant? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van