Forse schade aan winkels Hogewal na explosie

Een explosie veroorzaakte in de nacht van zondag op maandag zware schade aan drie winkels op de Hogewal, niet ver van het Noordeinde. “Dit was geen vuurwerkbommetje.”

Door

Op de vroege maandagochtend ging bij de avondwinkel Minimarkt Haags Hofkwartier, vlakbij het Noordeinde, een explosief af. Volgens getuigen was het een zeer zware klap. De ruit en delen van de voorgevel van de avondwinkel sneuvelden, maar ook de ruiten van de buurwinkels: de cadeauwinkel Kado om de hoek en de aardewerkwinkel Portazul. De winkels liggen op een steenworp van zowel de Koninklijke Stallen als paleis Noordeinde. De geldautomaat in de avondwinkel is ongemoeid gelaten, dus het lijkt niet te zijn gegaan om een plofkraak.

Effie Hulsinga van Portazul inventariseert de schade. | Foto: Laurien den Hertog

Op de intussen dichtgetimmerde winkel verschenen maandagochtend plakkaten van de politie en de gemeente met de tekst ‘Gesloten wegens ernstig geweldsincident’. Dat wil zeggen dat de zaak voorlopig gesloten blijft, zelfs als de eigenaar die zou willen heropenen. De maatregel is genomen ter bescherming van de openbare orde. Het team Explosieven Verkenning van de politie doet onderzoek. De avondwinkel is eigendom van een Italiaans-Tunesische horecafamilie die meer zaken heeft rond het Noordeinde.

 

Ik vind dit zó erg. Zo’n mooie winkel. Als ik klaar ben met mijn werk kom ik helpen 
Voorbijgangster

 

De getroffen winkels trekken maandagmorgen veel bekijks. “Dit was geen vuurwerkbommetje,” volgens de studenten Gijs en Boris die vlakbij wonen. “Het was een enorme klap.” De aanblik van Portazul, waar alle ruiten eruit liggen, maat duidelijk hoe zwaar de explosie was. De winkel ligt vol met scherven van kleurig aardewerk.

Aan diggelen

Bedrijfsleider Effie Hulsinga ruimt op en inventariseert de schade in de ijskoude winkel. “Duizenden euro’s, misschien wel tienduizenden,” verzucht ze. “Alleen het herstel van de drie grote ruiten kost al 12.000 euro. Maar daar ben ik gelukkig voor verzekerd. Hoe het zit met alle borden en schalen die in aan diggelen zijn gegaan weet ik nog niet.” Er komt een mevrouw binnen om sterkte te wensen. “Ik vind dit zó erg. Zo’n mooie winkel. Als ik klaar ben met mijn werk kom ik helpen.”

Scherven van glas en aardewerk bij Portazul. | Foto: Laurien den Hertog

De verbazing onder voorbijgangers is groot. “Dit is absurd,” zegt Tristan Marcillaud, koster van de Waalse Kerk aan het Noordeinde. “En wat triest voor de ondernemers. We gaan hier zeker over praten met de BIZ Noordeinde (samenwerkingsverband ondenemers, red.), waar ik voorzitter van ben.”

Steeds meer explosies

Het aantal explosies in Nederland is in de afgelopen twaalf maanden bijna verdrievoudigd. De politie registreerde in 2022 nog 228 incidenten met explosieven, in 2023 waren 622 huizen, auto’s en bedrijfspanden het doelwit. In 378 van de gevallen was er ook en explosie. In Rotterdam was het probleem het grootst met negentig explosies, Amsterdam volgt op de voet met 89 en Den Haag komt op de derde plaats met 23 explosies.

Standaardportret
Bekijk meer van