Europees Octrooibureau rijst als vlaggenschip uit water op

De nieuwe huisvesting van het Europees Octrooibureau (EOB/EPO) in Rijswijk is bijna klaar. Het is nu al een imposant gebouw dat Nederlandse luchten weerkaatst in transparante gevels.

Door

‘Het nieuwe gebouw van het Europees Octrooibureau stelt zich arrogant op naar de openbare ruimte,’ is de kop in de Volkskrant van 9 juli boven een artikel van Kirsten Hannema. Niets is minder waar. Daarnaast zou een tikje arrogantie zeker niet misplaatst zijn in dit geval. Gezien vanaf de A4 verrijst het gebouw van het EOB in het landschap als een fata morgana van staal en glas. De gevel weerkaatst zijn omgeving en de voorbijdrijvende wolken.

Aan de voorzijde van het gebouw is een schitterende overkapte entree gemaakt, de luifel van gepolijst roestvrij staal welft zich als een baldakijn over de bezoekers. Er is een grote waterpartij omheen gepland, die nu nog niet klaar is, maar die de grandeur van het gebouw nog zal versterken. Het spiegelende water moet de illusie geven dat het gebouw van 156 meter lang, 25 meter diep en 107 meter hoog erboven zweeft. Wapperende vlaggen van 38 lidstaten komen naast de ingang op hoge masten in het water te staan.

Verhuizing

Luchtigheid en transparantie waren de basis van het ontwerp van architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Het nieuwe kantoor van de grootste internationale organisatie in Nederland, het Europees Octrooibureau (European Patent Office/EPO), staat in Rijswijk nog steeds naast het oude gebouw. In augustus is de verhuizing begonnen van de ongeveer 3500 personeelsleden, die in november voltooid moet zijn. Niet lang daarna zal het oude gebouw worden afgebroken.

 

Het bouwwerk van het Europees Octrooibureau is on-Hollands in zijn grootsheid

Europees Octrooibureau

Het bouwwerk van het Europees Octrooibureau is on-Hollands in zijn grootsheid. Het bijzondere zit vooral in de ongekende hoogte, in combinatie met de geringe diepte ervan. Het is voor de eerste keer dat in Nederland een dergelijk hoog en slank gebouw is neergezet. Het lijkt in niets op het compacte doorsnee-kantoorgebouw met atrium dat hier het meest voorkomt. In 1994 bouwde Jean Nouvel het Fondation Cartier, een museum voor hedendaagse kunst in Parijs, volgens hetzelfde concept. Transparantie, reflectie en de zon die binnenkomt, zijn voor hem belangrijk en dat is overal te merken. Het heldere licht geeft een buitengevoel als je binnen staat en een verbinding met de natuur.

Rooftop-bar

De hangende tuinen versterken dat gevoel. Er is een corridor gemaakt met daarin een oase van groen, die dwars door het gebouw loopt. Op het dakterras bevindt zich een tuin, aangelegd als een duinlandschap met een schelpenpad. Het terras is overkapt met een constructie waarin doorzichtige zonnepanelen zijn verwerkt. Rooftop-bar en zitjes moeten nog geplaatst worden. Het uitzicht is adembenemend. Behalve Delft, Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer is zelfs de zee te zien. Architect Jean Nouvel zegt dat hij geïmponeerd was door het vlakke Nederland met de zee waar grote schepen aan de horizon voorbijtrekken. Hij ziet het nieuwe gebouw als een vlaggenschip, oprijzend uit het water.

 

Als dit een ziekenhuis zou zijn, dan was je al genezen bij binnenkomst

Pure poëzie

Ook architect Rainer Bullhorst is onder de indruk. “Een groter contrast met het bestaande gebouw van de EPO bestaat niet. Een transparant, slank en rijzig baken dat het zo kenmerkende Nederlandse landschap met de vlakke horizon, water en luchten reflecteert. Hoe goed hebben de ontwerpers deze elementen geanalyseerd en begrepen en hoe overtuigend in deze volmaakte sculptuur samengevat, zonder harde scheiding tussen binnen en buiten. Als een kathedraal van glas en ruimte. Het is pure poëzie.” En na deze lofzang voegt hij er nog spontaan aan toe: “Als dit een ziekenhuis zou zijn, dan was je al genezen bij binnenkomst.”

De grootsheid van het gebouw is nauwelijks te bevatten. De Volkskrant gaf twee sterren. Den Haag Centraal geeft er voorlopig vijf.

Meer informatie: www.epo.org

 

Standaardportret
Bekijk meer van