Problemen met balkons vertragen woningbouw op Norfolkterrein

De oplevering van 152 huurwoningen heeft maanden vertraging opgelopen.

Door

Door Marc Konijn

Ruim tweehonderd betaalbare woningen moeten een impuls geven aan de sociale huisvesting in Scheveningen, op een van de mooiste plekken in de stad én op een steenworp afstand van het strand en de haven. Maar veel mensen met een smalle beurs zullen nog even geduld moeten hebben.

Het afgelopen jaar is er met man en macht gewerkt aan ‘New Norfolk’, zoals deze buurt tussen de Houtrustweg en de Kranenburgweg wordt genoemd. Nog voor de zomer werd het hoogste punt bereikt van het appartementengebouw dat boven het Verversingskanaal uittorent. Maar vlak daarna werd het plotseling een stuk stiller op de bouwplaats.

In de buurten eromheen gonsde het al snel van de geruchten. De grond zou aan het verzakken zijn, met instabiliteit van de nieuwbouw tot gevolg. En dat terrein zou ook nog eens flink vervuild zijn. Een gerucht dat gevoed werd door het feit dat hier, op het huidige Norfolkterrein, vroeger het kanaal nog doorliep en uitkwam in zee, maar later is dichtgegooid.

De opdrachtgever van de nieuwbouw, woningcorporatie Arcade, maakt korte metten met deze hardnekkige geruchten. Om alle vergunningen te krijgen, is er uitgebreid onderzoek gedaan, ook naar de grond, benadrukt Arcade-woordvoerder Wendy van Veen. De grond is schoon en stabiel, en is prima geschikt voor woningbouw.

Van Veen bevestigt dat er wel een tegenvaller is op de bouwplaats. Maar dat heeft alles te maken met het plaatsen van de balkons. De balkonplaten die in de fabriek zijn gemaakt, blijken niet goed over de draagconstructie geschoven te kunnen worden. Arcade onderzoekt nu hoe dat probleem opgelost kan worden. Dat onderzoek, afgelopen zomer begonnen, is nog niet helemaal afgerond. Het gaat alleen om de balkons van de sociale huurwoningen aan de Houtrustweg.

Prioriteit

Om stagnatie in de oplevering te beperken, hebben de bouwers afgelopen zomer besloten om de planning van het bouwprogramma om te gooien. Er is nu prioriteit gegeven aan de bouw van de woningen aan de Kranenburgweg; die worden nu in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd. Het appartementencomplex dat met zijn voeten aan het Verversingskanaal staat, is in het tweede kwartaal klaar; hier passen de balkons wel. De 152 sociale huurappartementen langs de Houtrustweg kunnen pas na de zomer in het derde kwartaal stukje bij beetje betrokken worden door de huurders.

Achter New Norfolk bouwt MRP Development ongeveer vierhonderd woningen. De eerste 99 woningen van het project ‘De Zuid’ worden de komende maanden opgeleverd. Het gaat om 85 appartementen en 14 eengezinswoningen, met een grote binnentuin en een parkeergarage; 33 huurappartementen zijn verkocht aan Amvest.

| Foto: Robert van Stuijvenberg

Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van