Nieuwbouwproject Parador, Spaanse grandeur in Statenkwartier
Wandelend door het Statenkwartier herkende de Spaanse architecte Lucía Giménez Puerta de bogen uit haar geboortestreek. Het zijn dan ook de blikvangers geworden van Parador.
Marc Engelhard legt het bronsgroene salonboek met een klap op tafel. De naam van het nieuwbouwproject in het Statenkwartier staat er met witte letters op geschreven: ‘Parador’. “Zo’n boek reflecteert de ambitie van het project,” vertelt de eigenaar van Leitmotiv vastgoedcommunicatie, dat voor projectontwikkelaar De Vries en Verburg vaker de projectcommunicatie verzorgt. Een boek als dit is volgens Engelhard nodig. “Er staat nu een oud kantoorgebouw aan de Scheveningseweg, hoek Frankenslag. Als je daar als potentiële koper voor staat, heb je wel erg veel fantasie nodig om te zien hoe het eruit gaat zien. Dan helpt deze presentatie enorm.”
Parador
Parador, dat afgelopen maart in de verkoop ging, is volgens hem een van de weinige nieuwbouwprojecten in het Statenkwartier. “En ook een dat bij de buurt past.” Daarmee doelt hij met name op de architectuur. Wie het woord ‘Parador’ intikt op Google, vindt al snel de betekenis ervan: een luxueus hotel in Spanje. Maar een hotel wordt het zeker niet. Spaanse invloeden heeft het wel. Zo is Lucía Giménez Puerta, een van de architecten, van Spaanse afkomst. ‘Ik probeer altijd iets van mijn achtergrond mee te nemen,’ vertelt ze in de uitgave.
Tijdens een van de wandelingen die ze door het Statenkwartier maakte met collega Alfons Hams van Spring Architecten, zag Giménez Puerta dat achter de Scheveningseweg huizen stonden met karakteristieke bogen. Die deden haar denken aan de bogen aan Zuid-Europese landen. De typische Romaanse bogen – denk bijvoorbeeld aan de Romeinse Basilica – zijn de blikvangers van Parador geworden. De bogen in het gebouw zijn op verschillende hoogtes toegepast en herbergen een loggia en hoge vide. Giménez Puerta: ‘Elk appartement is daardoor anders geworden. En het heeft er ook in geresulteerd dat het gebouw geen zes lagen hoog is geworden, maar vijf.’ De bouw gaat in principe van start als zeventig procent van alle appartementen is verkocht. Daarna is de bouwtijd anderhalf jaar.
Penthouses
Elke woonlaag telt drie of vier appartementen, met uitzondering van de topetage. Die wordt gedeeld door twee penthouses. Engelhard, die bij de informatiebijeenkomst was, weet dat er verschillende gegadigden zijn voor beide penthouses. Desgewenst zijn deze zelfs te combineren. “Dan heb je het over een totale oppervlakte van meer dan 340 meter.” Wie met minder oppervlakte tevreden is, kan starten vanaf 90 vierkante meter en betaalt daar 745.000 euro voor. Dat is inclusief bergruimte en een aparte fietsenstalling met oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen. Voor een plek in de ondergrondse parkeergarage betaal je 40.000 euro extra.
‘Voor de helft van de 16 appartementen is inmiddels een koopgegadigde’
Gevraagd naar de doelgroep zegt Engelhard: “Dat zijn toch voornamelijk vijftigplussers. Mensen die nu nog in een groot herenhuis wonen, maar wier kinderen de deur uit zijn. Maar ook mensen die nog wel genoeg ruimte willen om de kleinkinderen te laten logeren.
Daarnaast speelt de keuze voor duurzaamheid en energiezuinigheid een belangrijke rol om voor nieuwbouw te kiezen. Voor de helft van de 16 appartementen is inmiddels een koopgegadigde. Vooral mensen uit het Statenkwartier en omliggende wijken zijn geïnteresseerd. Maar ook mensen buiten Den Haag die hier vroeger hebben gewoond of gewerkt.
Expats
En mensen die graag dicht bij de zee willen zitten.” En dan zijn er nog enkele belangstellende expats. Hij slaat weer een pagina om. In het 74 pagina tellende boek kom je de mooiste interieurimpressies tegen. “Die bedenken we zelf,” glundert hij. “Nou ja, we doen natuurlijk inspiratie op bij bepaalde merken en interieurontwerpers. Het gebeurt weleens dat een koper mij een pagina uit een door ons gemaakt boek laat zien en zegt: ‘Zo wil ik het.’ Dan breng ik deze in contact met de juiste partijen om het te realiseren. Dat is niet de primaire reden waarom je zo’n boek maakt, maar het is natuurlijk wel een compliment.”
Meer informatie: www.parador-wonen.nl
Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met Jos van der Ham van Frisia Makelaars. Hij geeft u graag een exemplaar van het salonboek.