NVM: ‘Gekte op woningmarkt neemt iets af’

In Den Haag is de gemiddelde huizenprijs het afgelopen jaar met ruim twaalf procent gestegen. Volgens Makelaarsvereniging NVM is het nog steeds code rood op de woningmarkt. Toch zijn er lichtpuntjes. “Het plafond van voortdurende prijsstijgingen wordt langzaam bereikt.”

Door

De krapte op de Haagse woningmarkt neemt nog steeds toe. Dit blijkt uit de nieuwste (kwartaal)cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het laatste kwartaal van 2018 werden in de gemeente Den Haag 9,5 procent minder woningen verkocht ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De gemiddelde transactieprijs was in het vierde kwartaal van vorig jaar 317.900 euro. Dit is ruim twaalf procent hoger dan een jaar eerder.

Ondanks dat de Haagse huizenmarkt nog steeds oververhit is, zijn er volgens het ook NVM lichtpuntjes. “Wij zien dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt,” legt Jan Kokje, voorzitter van de NVM Afdeling Haaglanden, uit.

“Vooral in de grootstedelijke regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de tien procent niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen gedaald en haken consumenten af. Dat geldt zeker voor huishoudens met een minder gevulde beurs.”

Woningmarkt al anderhalf jaar overspannen

De Nederlandse woningmarkt is al anderhalf jaar overspannen. Volgens het NVM hebben makelaars in het vierde kwartaal van 2018 ruim acht procent minder woningen in Nederland verkocht dan een jaar geleden.

“Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor,” aldus Kokje. “In totaal verkochten de NVM-makelaars het afgelopen kwartaal bijna 39.300 woningen. Dat is 3.500 minder dan een jaar eerder.”

 

Standaardportret
Bekijk meer van