Nieuwe hub voor ondernemen in het oude V&D-pand aan de Leyweg

Twee verdiepingen in het oude V&D-pand in Winkelcentrum Leyweg komen beschikbaar voor lokale ondernemers.

Door

Wat in 2020 begon als een samenwerking tussen de gemeente en ANNA Vastgoed & Cultuur krijgt dit jaar een permanent vervolg: een deel van het oude V&D-gebouw aan de Leyweg wordt gereserveerd voor lokale ondernemers. Pand Zuidwest, zoals de hub voor ‘lokaal ondernemen, cultuur en ambacht’ gaat heten, wordt op vrijdag 13 januari officieel geopend. De ondernemingen die er al sinds begin 2020 zitten, verhuizen naar de eerste en tweede verdieping, ook nieuwe bedrijfjes en start-ups vestigen zich daar.

Destijds was het idee om de benedenverdieping van het oude V&D-pand in te richten als tijdelijke locatie ter bevordering van lokaal ondernemerschap. Die proef is een succes gebleken: ANNA Vastgoed & Cultuur, dat de afgelopen vijftien jaar bij de ontwikkeling van zo’n vijftig plekken in Den Haag betrokken was, gaat de eerste twee verdiepingen nu zelf beheren. Willemijn de Boer, directeur van ANNA Vastgoed: “Ik geloof in duurzaam vastgoedbeheer. Wat gaat over het actief verbinden van creatieve mensen en de bedrijven die we huisvesten in onze gebouwen. Onze panden zijn laagdrempelige locaties waar omwonenden makkelijk binnenlopen.”

Wijkeconomie 

Zo moet Pand Zuidwest een rol spelen in de ontwikkeling van de buurt. De bedrijven die zich er vestigen, zijn van lokale ondernemers en bevorderen zo de wijkeconomie. Ze helpen elkaar met bedrijfsvoering en ondernemerschap. Voorbeeld: het reclamebureau Brave Brands van Ricardo Bravenboer, dat diensten aanbiedt waar ook de andere ondernemers gebruik van kunnen maken. Het doel is om meer economische activiteit richting Den Haag Zuidwest te krijgen.

De bedrijven in Pand Zuidwest bieden ook activiteiten en diensten aan voor buurtbewoners. Zo worden er naaiworkshops en huiswerkbegeleiding voor kinderen aangeboden, en wordt vanuit Pand Zuidwest onderzoek gedaan naar mediagebruik in de wijk. De gemeente is niet meer betrokken bij het project: ANNA heeft een vijfjarig huurcontract afgesloten en draagt de financiële verantwoordelijkheid.

Meer informatie: www.pandzuidwest.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van