Helihaven bij Prins Clausplein lijkt nog ver weg
Er wordt al jaren incidenteel gevlogen met een ontheffing, maar de officiële vestiging van de helihaven van het bedrijf Heliplan op een terrein bij het Prins Clausplein blijft zeer twijfelachtig. Dit bleek woensdag tijdens een zitting bij de Raad van State.
Het Haagse gemeentebestuur is volgens de Vereniging Heliniet tegen het verlenen van de vereiste omgevingsvergunning. De vereniging zelf ook trouwens.
Woordvoerders van het bedrijf zeggen al zeventien jaar te werken aan hun project in de oksel van het Prins Clausplein aan de kant van Ypenburg. “Er is geen regeringsstad in de wereld die geen helihaven heeft,” zegt een van hen. Het bedrijf ziet een markt in het vervoeren van topmanagers van internationale bedrijven zoals Shell. En onlangs reisde voormalig VN-baas Ban Ki-moon nog via de helihaven.
De provincie ziet dit project wel zitten en verleende daarvoor ook toestemming op grond van de Luchtvaartregeling. Dat besluit werd woensdag bij de Raad van State bestreden door de vereniging, omdat het niet aan de eisen van die regeling zou voldoen.
Helihaven in weiland
Eigenlijk is het geschil heel simpel. De helikopters moeten landen en opstijgen vanaf een aangewezen plek midden in het weiland. Maar dat doen ze feitelijk niet, zegt de advocate van de vereniging.
Er is geen regeringsstad in de wereld die geen helihaven heeft.
De helikopters vliegen wel in de richting van de aangewezen plek, maar ze landen er niet. Ze vliegen op een hoogte van ruim een meter door naar een parkeerplaats aan de rand van het weiland. Dat is volgens de vereniging de echte landingsplaats.
Vanaf die landingsplaats geldt een contour voor lawaai en veiligheid. En binnen die contour staat een laboratorium van TNO en komen een flatgebouw en een megabioscoop te staan. Dat is een ongewenste situatie. Maar volgens de provincie geldt het laag vliegen vanaf de middenstip naar de parkeerplaats niet meer als vliegen. “Dat heet taxiën,” zegt een provinciewoordvoerster.
De Raad van State hakt binnen enkele maanden de knoop door.