Haagse huizenprijzen liggen 13,5 procent lager dan jaar geleden

In de eerste maanden van dit jaar zijn de huizenprijzen in de Haagse regio opnieuw fors gedaald, meldt makelaarsbond NVM. De gemiddelde verkoopprijs lag 13,5 procent lager dan een jaar geleden.

Door

In de regio (Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer) staan twee keer zoveel huizen te koop als een jaar geleden, blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Woningen staan ook veel langer in de etalage.

Voor het derde kwartaal op rij zijn de huizenprijzen flink gedaald. Vergeleken met de laatste maanden van vorig jaar ligt de gemiddelde verkoopprijs in de regio 7,4 procent lager. Afgezet tegen het eerste kwartaal van 2022 bedraagt de afname zelfs 13,5 procent. De NVM baseert zich op de rapportages van bij haar aangesloten makelaars. Het gaat om voorlopige cijfers.

 

Voor makelaars is het wennen dat er soms amper op een woning wordt gereageerd
Wim Korff de Gidts, makelaar

 

Overbieden raakt snel uit de mode. Gingen een jaar geleden vier op de vijf woningen in de regio boven de vraagprijs weg, nu is dat nog maar een kwart. Gemiddeld werden huizen in het eerste kwartaal voor 1,8 procent onder de vraagprijs verkocht.

De verkoop gaat niet meer vanzelf, merkt makelaar Wim Korff de Gidts. Zelfs de leukste huizen zijn niet in een vloek en zucht verkocht. “Soms vraag ik me bij een huis af: hoe bestaat het?! Een jaar geleden was het uit mijn handen gegrist, nu niet.”

Huizenmarkt over kookpunt

Vorig jaar bereikte de Nederlandse woningmarkt een kookpunt; de Haagse huizenprijzen waren in zeven jaar tijd zelfs verdubbeld. Maar een cocktail van rentestijgingen, inflatie, oorlog op Europees grondgebied en hoge energieprijzen deden de stemming omslaan. Sinds de zomer dalen overal de prijzen.

Dat zie je terug op Funda, de belangrijkste huizensite van Nederland. In het afgelopen halfjaar zijn op het platform bijna 1200 Haagse woningen in vraagprijs gezakt, blijkt uit data van Huisverklikker.nl. Een fors deel daarvan, zo’n 18 procent, is zelfs meermaals afgeprijsd.

“Voor makelaars is het wennen dat er soms amper op een woning wordt gereageerd,” zegt Korff de Gidts. “Helemaal geen interesse is de uitzondering, maar het komt voor. Als verkoper is het echt een uitdaging om je woning zo in de markt te zetten dat er nog wel voldoende kijkers komen.”

Onrust onder beleggers

Bij particuliere vastgoedbeleggers is de stemming helemaal omgeslagen. Woningverhuur (‘buy-to-let’) was de afgelopen tien jaar een aantrekkelijke handel, maar nu werpt de overheid de ene na de andere hindernis op. Vooral de beoogde prijsregulering van een deel van de vrije huursector stuit beleggers tegen de borst.

 

Wij krijgen al signalen dat Haagse verhuurders hun woningen gaan verkopen
Kavish Partiman, Vastgoed Belang

 

“Verhuren door particulieren wordt zo goed als onmogelijk maakt,” zegt Kavish Partiman van Vastgoed Belang, tevens CDA-fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad. “Onze leden zijn primair kleine beleggers met één tot drie woningen, vaak zelfstandigen voor wie dit een aanvulling is op hun pensioen. Uit ons onderzoek is gebleken dat in 95 procent van de gevallen het verstandiger is om hun woningen te verkopen dan te blijven verhuren. Wij krijgen al signalen dat Haagse verhuurders gaan verkopen zodra een huurwoning leegstaat. Het huuraanbod neemt dus af. Daar komen meer koopwoningen voor terug, maar de vraag is wie die kan betalen.”

Nieuwbouw stokt

Zeker bij nieuwbouw wordt de kentering op de woningmarkt gevoeld. In het laatste kwartaal van vorig jaar halveerde de verkoop van nieuwbouwwoningen.

Desalniettemin bespeurt makelaar Korff de Gidts weer wat reuring op de Haagse woningmarkt. “Het is moeilijk verklaarbaar, je ziet wel vaker een opleving in de lente. Misschien treedt na de eerste emotionele reactie op de onrust nu gewenning op.” Een hypotheekrente van 4 procent is inmiddels geen schrikbeeld meer. “Mijn gevoel zegt dat als de rente niet verder omhooggaat, we nog een gestage prijsafname kunnen verwachten. Voor een grote daling ben ik niet bang, om een doodsimpele reden: er zijn te weinig huizen.”

Wilt u meer weten over nieuwbouwprojecten in Den Haag? Deze week praat DHC u bij in een 24 pagina’s tellende special. Bekijk hier de verkooppunten van de krant Den Haag Centraal. 

Standaardportret
Bekijk meer van