Glasvezelstrijd voor nu beslecht: telecombedrijven krijgen Haagse wijken toegewezen
Voorlopig zitten KPN en T-Mobile elkaar niet meer in de weg bij de uitrol van hun glasvezelnetwerken. De telecomproviders hebben elk wijken toegewezen gekregen die zij eerst van sneller internet gaan voorzien.
Dit heeft de gemeente afgesproken met beide bedrijven. Voorlopig zullen zij geen glasvezel meer aanleggen in wijken waar al een netwerk van de concurrent in de grond zit. Pas als 95 procent van de Haagse adressen een aansluiting heeft, mogen KPN en T-Mobile de concurrentie met elkaar weer opzoeken. “De komende elf maanden zullen we elkaar niet voor de voeten lopen, zoals in Segbroek het geval was,” zegt een woordvoerder van KPN.
Daarmee is de glasvezelstrijd tussen de telecomreuzen voor even beslecht. De relatieve nieuwkomer T-Mobile poogt met honderden miljoenen euro’s aan investeringsgeld KPN naar de kroon te steken. In Den Haag opende het bedrijf, een dochter van Deutsche Telekom, drie jaar geleden het offensief in Segbroek, waar het 33.000 adressen op het glasvezelnetwerk ging aansluiten. KPN reageerde prompt door óók in Segbroek kabels uit te rollen. Het gevolg was dat de stoep twee keer openging, terwijl andere delen van de stad zonder glasvezelaansluiting bleven zitten.
Na deze operatie hervatten KPN en T-Mobile hun concurrentiestrijd
Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijke afspraak over de uitrol van het glasvezelnetwerk is gemaakt, schrijven wethouders Saskia Bruines (D66, economie) en Hilbert Bredemeijer (CDA, buitenruimte) aan de gemeenteraad. De verwachting is dat al in de tweefde helft van 2023 alle Haagse huishoudens een aansluiting in hun straat hebben. Een versnelling van meer dan twee jaar, aldus de wethouders.
Wijken toegewezen
De gemeente heeft beide telecombedrijven een aantal wijken toegewezen. “Als marktpartijen mogen we onderling geen afspraken maken, maar de gemeente mag wel afzonderlijk voorstellen doen,” legt de KPN-woordvoerder uit.
KPN zal zijn netwerk uitrollen in Bouwlust-Vrederust, Scheveningen, de Archipelbuurt, Willemspark, Leidschenveen en delen van Leyenburg, de binnenstad en Laak. Open Dutch Fiber, waarmee T-Mobile samenwerkt, neemt Rustenburg-Oostbroek, Transvaal, de Schilderswijk, Duinoord, Spoorwijk, het Zeeheldenkwartier, de Stationsbuurt, Groente- en Fruitmarkt en delen van Leyenburg, Moerwijk, het Regentessekwartier en Laak voor zijn rekening. Na deze operatie hervatten de telecombedrijven de concurrentiestrijd.
Ook marktleider VodafoneZiggo is actief in Den Haag, maar mengt zich vooralsnog niet in de glasvezelstrijd. Anders dan KPN en T-Mobile trekt het telecombedrijf geen glasvezelkabels tot in de meterkast. Voor de laatste etappe van het internetverkeer (van wijkkast naar voordeur) blijft Ziggo vertrouwen op de coaxkabel. In Den Haag belooft het bedrijf snelheden tot 1 gigabit per seconde te leveren.