Ergernis over hoogbouwplan: ‘Dit gaat over een luchtkasteel’

Omwonenden en aan aantal partijen in de raad hebben scherpe kritiek op de manier waarop wethouder Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) het hoogbouwplan Bellevue probeert te redden.

Door

“Ons vertrouwen in deze gemeenteraad is nog verder afgenomen,” zei Jeroen Oosterwal van de bewonersorganisatie Plein en omgeving woensdag in de raadscommissie Ruimte. “Dit begrijpt niemand,” voegde VVD-woordvoerder Rutger de Ridder daaraan toe. De kern van de zaak is dat er vorig jaar een plan lag voor de bouw van twee 185 meter hoge woontorens (met een uitloop naar 200 meter) aan het begin van de Bezuidenhoutseweg.

Tegen dit hoogbouwplan rees veel verzet in de binnenstad en het Bezuidenhout. De gemeenteraad verlaagde daarom de maximale hoogte tot 165 meter. Dit tot woede van de initiatiefnemers, corporatie Staedion en investeerder Patrizia. Zij zagen af van het plan omdat het nu niet meer haalbaar zou zijn. Een meerderheid van de raad besloot daarom in december dat het toch weer hoger mocht. En daarom kwam Van Asten met een aangepaste nota van uitgangspunten, waarover de raad binnenkort moet besluiten. De wethouder: “Ik voer een motie van de raad uit.”

Chagrijn over hoogbouwplan

De plotselinge koerswijziging en het gebrek aan overleg daarover zorgden voor woede en kritiek. Bij de omwonenden, maar ook in de raad. De linkse oppositie – Partij van de Dieren, HSP en SP – was altijd al tegen. Maar ook bij collegepartij VVD, eerder architect van de verlaging van de bouwhoogte, is het chagrijn groot. “In het coalitieakkoord staat van alles over het verbeteren van de participatie. Ammehoela,” wierp raadslid Rutger de Ridder Van Asten voor de voeten.

De kritiek van de linkse oppositie en het CDA richtte zich vooral op de onduidelijkheid over het bouwplan. Want wordt er dan wel gebouwd, nu de oude hoogte weer is toegestaan? “De oude uitgangspunten zijn als een mummie herrezen, maar verwijzen naar een luchtkasteel,” sneerde fractievoorzitter Lesley Arp van de SP. Van Asten kon geen duidelijkheid bieden, want Staedion en Patrizia hebben zich niet opnieuw gemeld; de markt zit tegen. Wel garandeerde hij dat er alsnog uitgebreide inspraak (‘participatie’) gaat komen. Sterker nog, Bellevue zou een ‘pilotproject’ zijn van de nieuwe participatieprocedure waar de gemeente aan werkt.

Vervolg

Zoals wel vaker lukte het de raad deze commissievergadering niet de agenda af te werken. Daarom volgt er over twee weken een vervolg (‘tweede termijn’) over het hoogbouwplan. De kans is aanzienlijk dat de oorspronkelijke bouwhoogte wordt vastgelegd als uitgangspunt, want Hart voor Den Haag, D66, GroenLinks, PvdA en CDA zijn daar in principe voor. Deze partijen hamerden woensdag op het belang van de volkshuisvesting. D66’er Joren Noorlander: “Moeten de woningzoekenden niet ook een stem hebben?”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 18 mei 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van