Den Haag wil start-ups een boost geven
Tien duurzame start-ups krijgen de komende maanden een snelcursus van de gemeente aangeboden om te groeien. “Haagse start-ups hebben moeite om op te schalen.”
Met een schuin oog kijkt Jop Bröcker (41) naar de barista van de Roast Factory die een bloem in het melkschuim maakt. “De mijne wordt niet zo mooi, hoor,” waarschuwt de eigenaar van Brute Bonen alvast. “Ik verkoop wel koffie, maar dat soort kunstwerken zijn me nog net wat te hoog gegrepen.”
“Mijn ultieme droom zijn een eigen branderij en een bar in de Binckhorst waar gasten mijn koffie kunnen proeven.” Maar zijn bedrijf moet eerst groeien. Daarom doet hij mee met het ‘Accelerator-programma’ van ImpactCity, onderdeel van de gemeente. Uit 260 aanmeldingen werd Brute Bonen vorige maand met negen andere duurzame start-ups geselecteerd voor dit intensieve programma van drie maanden waarbij deelnemers worden klaargestoomd voor snelle groei.
Bröcker loopt met de koffie naar buiten, waar op het terras Irene Samwel en Noor Figdor van start-up Feelou op hem wachten. “We zien dat veel Haagse start-ups moeite hebben om op te schalen,” vertelt Samwel, betrokken bij ImpactCity. “Ze blijven in de start-upfase hangen. Daarom hebben we twee jaar geleden het Accelerator-programma geïnitieerd. Naast groei helpen businesscoaches en mentors de bedrijven met vraagstukken over onder meer financiën en een relevant netwerk.” Deze tien start-ups zijn volgens Samwel gekozen omdat ze nieuwsgierig en ‘coachable’ zijn.
Brute bonen
Voor Bröcker is het ondernemerschap niet nieuw: hij had een internetbedrijf voordat hij innovatiemanager werd bij Eneco. “Van een uurtje-factuurtjefabriek ging ik naar een traag werkende corporate. Dat was ik na een tijd behoorlijk zat. ‘Volgens mij moet je weer voor jezelf beginnen,’ zei mijn vrouw op een dag tegen me. Toen wist ik: klaar met die stroperigheid.”
Van een uurtje-factuurtjefabriek ging ik naar een traag werkende corporate.
Een vriend die in zijn eigen keuken koffiebonen brandde, was zijn wake-upcall. “‘Holy shit,’ zei ik nadat ik een slok had genomen. ‘Dit zijn brute bonen’.” Het idee en de naam waren geboren, nu nog de uitvoering. Bröcker verstuurde een enquête naar zijn vrienden met vragen als: Waar koop je je koffie? Is die duurzaam? En: Zou je ’m per post willen ontvangen? “Met die vragenlijst had ik meteen mijn klanten te pakken.” Het per post versturen bleek nog niet zo eenvoudig.
“De eerste pakketten bleven achter de sorteermachine haken, lagen alle bonen daar op de grond. Een vriendelijke postmedewerker veegde ze met stof en al weer van de vloer en deed ze netjes terug in de zak. Met de tekst ‘sorry, beschadigd’ kreeg de koper de enveloppe in de bus.” Hij kan er nu wel om lachen. “Toen zijn we overgestapt op een kartonnen doosje van plantaardig materiaal.”
Ook over zijn bonen heeft hij nagedacht. “In koffieland eisen klimaatverandering en ontbossing hun tol. Door droogte en extreme kou is de oogst van ontboste koffieplantages in Brazilië vorig jaar compleet mislukt. En dat zal de komende jaren niet verbeteren. De oplossing ligt volgens hem bij de natuur: de koffieplantages van Brute Bonen liggen in een Indiase jungle. “Arabica is een schaduwplant. Bomen beschermen tegen vorst, op de grond gevallen bladeren maken de grond vruchtbaar en de bomen zelf slaan CO2 op. Door voor onze koffie te kiezen ben je onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Maar ja, hoe vertel je dit kort en bondig aan de consument? Daarvoor zit ik nu met mijn mentor van ImpactCity om de tafel.”
Melkkoe-bh
Ook Noor Figdor (31), mede-eigenaar van Feelou, houdt zich als start-up bezig met een betere wereld. In dit geval is de aanstaande moeder de doelgroep. “Wij ontwikkelen een bh die het ritme van een vrouw volgt tijdens haar zwangerschap, de kraamtijd en de periode erna. Een bh die met je meegroeit en -krimpt, zodat je in die periode niet verschillende versies hoeft aan te schaffen en weg te gooien.”
de meeste zwangerschapsbh’s zijn niet bepaald charmant,
Ze werpt een veelbetekenende blik op het gezelschap. “Ja, want de meeste zwangerschapsbh’s zijn niet bepaald charmant. Sportbh’s, melkkoe-bh’s, ik heb allerlei synoniemen voorbij horen komen.” Feelou (‘een afgeleide van feel you’) heeft een prototype dat met het lijf meegroeit en er ook nog leuk uitziet. Figdor: “Met een mooi decolleté, zodat je ook lage truitjes kunt dragen.”
Omdat sommige zwangere vrouwen hun bh niet meer achter hun rug kunnen vasthaken, kun je de bh van Feelou als een rugzak aandoen en sluit je hem aan de voorzijde. “Onder je borst zit de innovatieve sluiting met verschillende haakopties. Zo kunnen vrouwen tot wel 15 centimeter groeien, bij een normale bh is dat 5 centimeter.” De bh, die 74,95 euro kost, is nu nog alleen in een zwarte versie verkrijgbaar, maar Figdor fantaseert al over een samenwerking met een babymerk voor een kleurrijke ‘limited edition’.
Vrouwen kunnen zich aankomende maand inschrijven voor de pre-ordercampagne. “Daarom is dit traject met ImpactCity ook zo waardevol voor ons. Met onze coach en mentor bespreken we wekelijks hoe we de marktintroductie begin juni goed aan kunnen pakken, maar ook hoe we onze zichtbaarheid kunnen vergroten. Hoe meer vrouwen we kunnen bereiken, hoe groter de impact.”
Meer informatie: www.impactcity.nl, www.brutebonen.nl en www.feelou.co
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 21 april 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.